GündemKöşe YazılarıProf. Dr. Nilay ŞAHİN

İNSÜLİN DİRENCİ ÇOK MODA!

Prof. Dr. Nilay ŞAHİN

Balıkesir Üniversitesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı

www.drnilaysahin.com

 

Bu hafta sizlerle son dönemlerde çok sık duyduğumuz bir sorun olan insülin direncini paylaşmak istedim. Önce nedir bu insülin direnci onu konuşalım. İnsülin direnci vücudunuzun olması gerektiği gibi insüline yanıt vermediği bir durumdur. Bazen bozulmuş glukoz toleransı olarak da adlandırılan bu durum genellikle şeker hastalığının bir öncüsü veya metabolik sendrom gelişmeden önce ortaya çıkan bir durumdur. Eğer tedavi edilmezse, uzun vadede şeker hastalığı, kalp hastalığı ve damar hastalıklarına yol açabilir. İnsülin direnci genellikle 40 ila 60 yaş arasında görülür, ancak daha genç veya daha yaşlı yaşlarda da başlayabilir.

 

İnsülin normalde karaciğerdeki ve kaslardaki hücrelerin glikoz yani şeker almasına yardımcı olur. İşte insüline karşı vücutta bir direnç gelişince şeker alması gereken dokular yeterince şeker alamayacağı için vücutta sorun başlar. Bu sorunları maalesef vücut hemen algılayamaz. Genel olarak ilk dönemlerde sadece yorgunluk vardır. Ancak insülin direncine bağlı olarak zamanla gelişen şeker hastalığına eğilim veya metabolik sendrom bazı belirti ve semptomlara neden olabilir. Örneğin sık idrara çıkma, aşırı susuzluk, ciltte koyu renkli lekeler oluşması, kilo almak, yüksek tansiyon gibi durumlar bunun bir habercisi olabilir.

 

Peki ne oluyor da vücudumuz da insülin direnci gelişiyor derseniz işte cevabı. İnsülin direnci birçok risk faktörü ile ilişkilidir, ancak kesin nedeni tam olarak belli değildir. Genetik durumun, 45 yaş üstü ve düzenli fiziksel aktivite eksikliğinin insülin direncine katkıda bulunduğu düşünülmektedir. Diğer ilişkili faktörler arasında kilo alımı, yüksek tansiyon, kalp hastalıkları, polikistik over hastalığı ve gebelik yer almaktadır. Bu saydığımız faktörlerin çoğu da son yıllarda oldukça sık karşılaştığımız sorunlar arasında yer almaktadır. Buna bağlı olarakta insülin direnci sorunu son yılların en önemli sorunlarından biri haline gelmiştir.

Haftaya da sizlere insülin direncinin tanısı ve tedavisinden bahsetmek istiyorum. Hepinize sağlıklı bir hafta dilerim…

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu