GündemEkonomiGörüntülü Haberler

İŞ DÜNYASI DİJİTALLEŞME SÜRECİNDE REKABET-GÜÇ-PAZARLAMA- YENİLİKÇİ ANLAYIŞ

Küresel rekabetin önemli oyuncularından olan ve Türkiye ekonomisine can veren KOBİ’lerin faaliyetlerini dijital ortama taşımalarına destek olmak ve uluslararası rekabet güçlerini artırmak amacıyla TÜRKONFED, Visa ve UNDP işbirliği ile hayata geçirilen “İşimi Yönetebiliyorum” Projesi’nin 4. Eğitimi, GÜNMARSİFED ev sahipliğinde Balıkesir’de düzenlendi.

Boğaziçi Üniversitesi tarafından hazırlanan eğitim programı ile 2 gün boyunca KOBİ’lere finansal raporlama ve finansa erişim, dijital pazarlama, e-ticaret, yenilikçi iş modelleri hakkında kapsamlı bilgiler veriliyor. Türkiye’den 27 bankanın bir araya gelerek desteklediği ‘İşimi Yönetebiliyorum’ projesi ile, 3 yılda 18 kentte 3.000 KOBİ’ye ulaşılması hedefleniyor.

KULA “DİJİTAL DEĞİŞİME AYAK UYDURMAKTA GECİKMEYİN”

Balıkesir Ticaret (BATO) Yönetim Kurulu Başkanı Rahmi Kula açılış konuşmasında şöyle dedi: “Son yıllarda dijital dönüşüm, endüstri 4.0 gibi kavramlar, artık hayatımızda her geçen gün daha çok duyduğumuz kelimeler arasına girmeye başladı. Biz de KOBİ’ler olarak bu dijital dönüşümü kendimizde sağlamalıyız. Bunu daha fazla konuşmak ve kendi şirketlerimizde bu dönüşümü sağlamak durumundayız. Türkiye’nin geleceği çok aydınlık. Geriye doğru değil hep ileri doğru bakmak gerektiğini düşünüyoruz. Türkiye’nin sahip olduğu genç nüfusu avantaja çevirebileceğine inanıyoruz. Sadece olumsuzluğa düşüp yakınmaktansa, bizler bu ülke için ne yapabiliriz, bence buna hep beraber kafa yormalıyız. Kadın, erkekli demeden bu ülkenin daha refah bir çerçeve yaşaması için ne yapabiliriz, bunu kendimizde sorgulamalıyız.

TEŞVİK VE DESTEK YETERSİZ NİTELİK SORUNU YAŞANIYOR

Güney Marmara Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (GÜNMARSİFED) Başkanı İsa Tamer Çelik, KOBİ’lerin düzenleyici, yol gösteren ve rehberlik eden kurumsal desteklerden, potansiyellerden yararlanmasının önemine değindi. Eğitim toplantısında konuşan Çelik, “ TÜRKONFED, Visa Türkiye ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) iş birliğiyle hayata geçirilen, 27 banka tarafından desteklenen “İşimi Yönetebiliyorum Projesi”nin dördüncü etkinliği, Güney Marmara Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (GÜNMARSİFED) olarak gerçekleştirdik” dedi. GÜNMARSİFED Başkanı İsa Tamer Çelik, burada yaptığı konuşmada, Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınması ve küresel rekabetçiliğinin artışında, yerel dinamiklerin işletmelerle özelde KOBİ’ler üzerinde etkili olduğuna inandıklarını söyledi. Çelik, toplantıların KOBİ’lerin eğitimi adına fayda sağlayacağını belirterek, şöyle konuştu: “KOBİ’lerimizin finansmana erişiminde nakit akışına, teknolojik yeniliklere, ihracata, finansal okuryazarlığa ve nitelikli insan kaynağına uzanan sorunlar yaşanıyor. Aynı zamanda vergi başta olmak üzere teşvik ve destekler konusunda erişimlerde sıkıntılar yaşandığını biliyoruz. KOBİ’lerimizin düzenleyici, yol gösteren ve rehberlik eden kurumsal desteklerden, potansiyellerden yararlanması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.”

YERELDEN KÜRESELE

İsa Tamer Çelik: “Yerelden-küresele” rekabetçilik zincirinde yeni bir kalkınma modelini harekete geçirecek yol KOBİ’lerimizden geçmektedir” dedi. KOBİ’lerin rekabetçiliğine vurgu yapan GÜNMARSİFED Yönetim Kurulu Başkanı İsa Tamer Çelik, “KOBİ’lerin 2020 yılına güçlü ve sürdürülebilir bir büyüme ile giriş yapması için, KOBİ’lerin yetkinlikleri geliştirilmeli, dijital dönüşüm sürecine entegre edilmeli, üretime ve yatırıma dönüşecek teşvik, kredi ve desteklerden yararlandırılmalı, finansmana erişim başta olmak üzere, nitelikli insan kaynağı ile ihracat güçleri artırılmalıdır. “Yerelden-küresele” rekabetçilik zincirinde yeni bir kalkınma modelini harekete geçirecek yol, büyümemizi sürdürülebilir kılacak KOBİ’lerimizden geçmektedir” dedi. Dijital dönüşümün sürdürülebilirliği ve inovasyon ekosisteminin güçlendirilmesi için bölgede teknoloji üretiminin desteklenmesi gerektiğini belirtti.

REKABET UNSURLARI

Çelik, “İş dünyasının ihtiyaçlarını, dinamiklerini yakından gözlemlemeye fırsat sağlayan “İşimi Yönetebiliyorum” programı, rekabetin birçok farklı unsuruna hizmet ediyor. Çok bilinmeyenli bir sorunu tek başınıza çözmeniz mümkün olmadığı bir dünyada, sürdürülebilir kalkınma için çok paydaşlı bir yapıyla KOBİ’lerimize ulaşmayı hedeflediğimiz bu proje, işletmelerimizin potansiyellerinin farkına varmalarına da yardımcı olacak. KOBİ’lerin sürdürebilirliğinin artması için finansal ve dijital okuryazarlık becerilerini geliştirmeleri, bankacılık sektöründe güveni artırarak daha yüksek finansal katılım ve bankacılık hizmetlerini kullanmaları, e-ticaret yoluyla yeni pazarlara erişimini sağlaması gerekiyor” Dedi.

DİJİTAL OKURYAZARLIK

Çelik, Bu eğitimler, işletmelerimizin potansiyelinin farkındalığını yaratacaktır. KOBİ’lerin sürdürülebilirliğini artırması için finansal ve dijital okuryazarlılık becerilerini geliştirmeleri, bankacılık sektöründe güveni artırarak daha yüksek finansal katılım ve bankacılık hizmetlerini kullanmalarını e-ticaret yoluyla yeni pazarlara erişmelerini sağlamayı amaçlıyoruz. KOBİ’lerin 2020 yılına güçlü ve sürdürülebilir bir büyüme ile giriş yapabilmesi için yetkinlikleri geliştirilmelidir. Dijital dönüşüm sürecine entegre edilmelidir. Nitelikli insan kaynağıyla ihracat güçlerini artırmalıyız.” İfadelerini kullandı. Eğitim dün başladı bugünde sürecek. Fatma Kara

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu