GündemEkonomi

İş Var Beğenirsen!

22-23 Mart tarihleri arasında 2 gün gerçekleştirilen İşveren ve işçi buluşmaları istihdam fuarı (BAİF) sona erdi.

 

 

 

 

Çalışma ve İşkur İl Müdürlüğü, Valilik, Büyükşehir Belediyesi, Sanayi ve Ticaret Odaları katkılarıyla düzenlenen 4’üncü İnsan Kaynakları ve İstihdam Fuarına 2 gün boyunca büyük ilgi gösterildi.

 

İşverenler nitelikli eleman istiyoruz derken, işçiler iş yok ne yapacağız? Dedi.

 

Fuar açılışında Vali Ersin Yazıcı her işi yaparım sözünün günümüzde yeri yok demiş ve kalifiyeli açısında eğitimlerle desteklenme ve donanıma sahip olmanın önemine dikkat çekmişti.

 

İş arayanlar arasında özellikle kadınların varlığı da gözlerden kaçmadı. MERHABA’nın sorularını yanıtlayan kadınlar arasında temizlik konusunda her işi yaparız diyenlerde vardı. Öğrenciler staj imkanı bulmak amacıyla fuarı dolaşırken bazı işçilerde işim var ama daha iyisini arıyorum dedi.

 

İşverenlerle yaptığımız röportajlarda öne çıkan sorunlar ’kalifiye eleman sıkıntısı ve işçilerdeki iş beğenmeme hali dikkat çeken ayrıntılardı.

 

 

İSTİHDAM KAPILARI AÇILDI

 

30 İLDE başlatılan istihdam seferberliği fuarları dolu dolu geçiyor. Balıkesir’de İŞKUR İl Müdürü Nazım Balcı konuya dair aylarca sürebilecek işveren ve işçilerin buluşmasını iki güne indirdiklerini belirtmiş ve katkı sunulmaya çalışıldığını ifade etmişti. Dün Fuara katılan 53 firmaya plaket verildi. İŞKUR İl Müdürü Balcı, İstihdam kapısını aralayan işverenlere teşekkür etti.

 

 

KARAHALLILAR AYRICALIĞI

 

25 yıllık iş deneyimine sahip Sebahat Bayhan, Balıkesir’de Karahallılar olarak tanınan firmanın ayrıcalığına işaret etti. Kalite ve güven vurgusu yaparak düzenlenen fuarın beraberinde işçi ve işverenleri buluşturduğunu belirtti. Karahallılar ayrıcalığını yaşamak isteyenlerle bu fuarda buluşuyoruz dedi. Bayhan şöyle konuştu: ‘Balıkesir’imiz için güzel bir etkinlik. İşkur Ve Diğer Kurumlara öncelikle teşekkür ediyoruz. İşverenler ve işçilerin buluşturulması ortamında bizde katkı sunmuş oluyoruz burada olarak. Gençlerimizin bilgilerine ihtiyaç var. Yeni nesilden umutluyum. Öğrencilerimiz müracaat ediyor. Onları yetiştirip iş hayatına katmaya çalışıyoruz. Ülkemizde hep işsizlik var denir ama ben buna pek katılmıyorum işin içinde olduğum için. İşsizlik değil iş beğenmeme var. Toplum sorunu iş beğenmeme diyorum. Bunu aşmamız gerekiyor. Biz iş arayanları ve bizimle olmak isteyenleri

Karahallıların ayrıcalığını yaşamak isteyenleri biz buraya bekliyoruz.’

 

 

BEKKİLER’DE KALİTE

BEKKİLER AŞ Yönetim Kurulu Başkanı ve aynı zamanda BASİAD Başkanı olan Abdullah Bekki geçen yıllarda olmayan firmalarda bu sene burada. Yeni yatırımcılarda var. Onları tanıma imkanı da bulduk. Fuarlar önemli ancak çok katkısı olduğunu firmalar açısından düşünmüyorum. Beklentilerimize pek karşılamıyor. Kaliteli personel gereksinimimiz bizim çok fazla. Daha verimli olamaması kalifiye olmaması. Genç nüfus bu noktada çok önemli.

 

 

MESLEK LİSELİ ÖĞRENCİLERDE FUARDA

 

‘Kurt dereli Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğretmeniyim. Öğrencilerimiz işverenlerin açtığı stantları dolaşıp görsünler, tanışsınlar, staj imkanı var mı bunu araştırdılar.Fuarın düzenlenmesini faydalı buluyorum’

 

 

“Elemanlara ihtiyacımız var.”

 

Wap Group Endüstri Ticaret Limited Şirketi İşletme müdür Mustafa Tuna, “ Fabrikamıza destek olabilecek tecrübeli elemanlara ihtiyacımız var. Makine mühendisi, teknisyeni gibi bunlara destek vermek amaçlı da buraya geldik. Çalışanların kriterleri bakımından öncelikli olarak tecrübesi olması gerekiyor. Meslek sahibi olması gerekiyor. O mesleği yapabilecek kapasitedeki elemanları ayrıca eğitime tabi tutuyoruz. Eğitimden sonra kendisini tam detaylı, yetişmiş bir eleman olarak görüyoruz. Buradan biz hizmet almak istiyoruz. Karşılığında mal üretimi bize sağlamış oluyor. Böyle elemanlar bulursak kendilerine yardımcı olmak istiyoruz” dedi.

 

“Genç istihdamına ağırlık vermek istiyoruz”

 

Assan Gıda Sanayi ve Ticaret Anonim şirketi  çalışanlarından Oğuz selvitopu, “ İnsan kaynaklarında çalışıyorum. İşletmemiz Susurluk Bandırma karayolunda 98 yılından bu yana hizmet vermekte. Domates işliyoruz. Ketçap, mayonez, salça, salata, makarna sosları, üretiyoruz. Ağırlıklı olarak yurt dışına satışımız var. Buraya istihdamı sağlamak amaçlı katıldık. Öncelikli ekip çalışmasına uygun arkadaşlar arıyoruz. Vardiyalı sistem çalışması olduğu için buna ayak uydurmak zorunda. Belirli yaş grubumuz var. Genç istihdamına biraz daha ağırlık veriyoruz” dedi.

 

“Adaylarımıza kapımız açık”

 

Alimar Jenaratör kalite kontrol sorumlularından Burhan Sakarya “Firmada kalite kontrol sorumlularından biri olarak çalışıyorum. Şirketin görevlendirmesi ile fuar sorumlusu olarak geldim. Aldığımız personellerle beraber gelişmek istiyoruz. Hem onları geliştirip hem de kendi bünyemize onları alıp geliştirmek amacındayız. Adaylarımıza kapımız açık. Kendilerini bekliyoruz” dedi.

 

Başvuru yapanlardan Girayhan Daşgan, “2016’da Karabük Üniversitesinden mezun oldum. Alimar Jeneratör başvurmak istediğim bir firmaydı. Burada olmalarına sevindim. Bu işe kabul edilmek istiyorum” dedi.

 

Mesleki eğitimin önemi

 

Çelmak Tarım Makinaları Yönetim Kurulu Başkanı İsa Tamer Çelik, “Güney Marmara Sanayi ve İş dünyası Federasyon Başkanıyım. Aynı zamanda Çelmak Tarım Makinaları Yönetim Kurulu Başkanıyım. 3.’sü düzenlenen istihdam fuarındayız. Güzel bir çalışma oluyor. Gençlerimiz geliyor. İş başvurusunda bulunuyorlar. Çoğu ne iş olursa yaparım amaçlı geliyorlar fakat buradan da çıkan sonuç mesleki eğitime önem vermemiz gerektiği. Hem firmalar olarak bizim hem de okullar olarak milli eğitimin mesleki eğitime ağırlık vermesi bugün de açıkça ortaya çıktı. Burayı düzenleyen bütün paydaşlara teşekkür ediyorum. Güzel  çalışmalar oluyor. Anketler de yapıyoruz” dedi.

 

“Çelmak’ın  böyle bir özelliği var”

 

Çelik, “Biz tarım tarım sektöründeyiz. Tehlikeli ve ağır grubuna giriyoruz. En çok beklediğimiz mesleki yeterlilik ve mesleki belge. Kaynakçısı, tornacısı hatta aldığımız temizlik ile ilgilenen hizmet sektöründeki arkadaşlarımızın bile bir belgesi olması gerektiği bize bilgilendiriliyor. Biz de ona göre davranıyoruz. Türkiye zor bir dönemden geçiyor. İnşallah çok kısa sürede atlatacağız. Burada biz çalışanlarımızla dışardaki bizim istihdamı arttırmayı bekleyen herkese beraber Türkiye’mizi inşallah güzel yerlere getireceğiz. Ben çalışanlarım ile mutluyum. Bizde çok emekli vardır. Giren bir daha çıkmaz. Çelmak’ın böyle bir özelliği var. Ben de bununla çok gurur duyuyorum. Karşılıklı, özgüven, sevgi, saygı olduğu sürece zaten birbirinizden kopamazsınız” dedi.

 

“Yenilik çok önemli”

 

İbişler Zücaciye  Firmasının Müdürü Ozan Ulutaş, “Buraya istihdam sağlamak amaçlı katıldık. Biz öncelikli olarak online platform yöneticisi arıyoruz. Aynı zamanda satış elemanlarına ve şoför ihtiyacımız var. Üç dal için şu anda fuardayız. Standımızı açtık. Katılım oluyor tabi ama bana göre yetersiz. Kriterlerimiz yaratıcı olmak, yeniliğe açık bir firmayız. Balıkesir’de şu anda 47. Senemizi yaşıyoruz. Genç beyinlerle ile çalışıyoruz şu anda. Üçüncü nesiliz bizler de. Yeniliklere açığız, bizimle çalışacak arkadaşların da fikirlerine açığız.Yeniliğe açık ve fikirleri olanlar bizim için önemli.” dedi.

 

 

 

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu