GündemKöşe YazılarıSemra AMAN AKYÜREK

İŞÇİ MİSİN İŞVEREN Mİ? ÖĞRENCİ Mİ?

Evde, okulda, işte yaşamın elzem bir parçası olan vakit her zaman nakittir. Vakit size huzuru, sevinci, kaygıyı, kederi getirir bu getirilerdeki tercihiniz hangisi?

Peki, bu vakti nasıl kullanırsak mutluluğa, huzura veya paraya dönüşür?

Öncelikle belirtmek istediğim şeylere dikkatinizi çekmek istiyorum şuan bu yazıyı okuyorsanız ister çalışan, isterseniz işveren olun herkesi kapsayan verimlilik esasına dayalı vereceğim bu bilgiler tamamıyla katıldığım çalıştay ve seminerlerden elde ettiğim sonuçlar. Bugüne kadar eğitim içerikli hiçbir fırsatı kaçırmadığım için ‘sen delisin o bilgiler ne işine yarayacak’ diyenlere de tavsiyem dün dünde kaldı bugün senin günün…Yapabilecekleriniz var…
Bir iş veren misiniz? O halde, işte verimlilik için bugüne kadar ne yaptınız? Yaptıklarınız yeterli mi? Yapacaklarınız varsa amaçlarınız için bir planınız var mı? Yada işçiyseniz amacınız ne? Çalışarak sadece para kazanmak mı? Para kazanırken aynı zamanda işinizi doğru yaparak mutlu ve huzurlu olmak mı? Yoksa sadece ailenizin baskısıyla mı çalıştırılıyorsunuz? Çalışanlar işinden memnun mu? Çoğu zaman işinden memnun olmayan çok kişiyi duymuyor muyuz? Peki neden değil? çalışan memnun olmak için hiç kendisinin gerektiği verimliliği sağladığını düşündü mü? ve işyerine, arkadaşlarına aktarabildi mi bu verimliliği…Bir de öğrenci olduğumuzu düşünüp şu soruyu kendimize soralım ders çalışırken, ödev yaparken, sınavlara hazırlanırken belirli bir hedef doğrultusunda yol aldınız mı? Unutmayın hedefi olmayan gemiye hiçbir rüzgar yardım etmez…

***

Çok çalışıyorum diyenleri duyarız hep peki çok çalışıyor ama verimli çalışıyormu işin özü verimli çalışmak demek az ama öz çalışmak değil mi? Peki bu nitelik sizde var mı? Çok çalışmak, verimli çalışmak değildir. Zamanı iyi kullanmak çok önemlidir. Uzun süreli değil daha çok kendinizi iş vaktinde işe veriyorsanız, motivasyonunuz devam ediyorsa verimli çalışıyorsunuz anlamına gelir. Genelde özde 40 dakikalık bir çalışma 10 dakika mola huzurun başkentidir

Kendinize uygun bir çalışma ortamında dikkatinizi dağıtacak bir sıcaklık yada soğuk bir ortamda mısınız? Ortamın sıcaklığına, ışığa ve havalandırmayana dikkat edin. Çok sıcak deyip işyerinin doğalgazı fazla açılmışsa kapı pencere açmak yerine, derece ayarını değiştirin yada yöneticinize bu konuyu iletin. Bu sizin hem sağlığınız hem de veriminizle eşdeğerdir. Konsantrasyon içinde çalışın ve dikkatinizi dağıtacak bir durum varsa ve sizden başka birkaç kişi daha sizinle birlikte çalışıyorsa bu durumu ya onlarla yada yöneticinizle konuşup yok edin. ‘Planlı çalışmak’ evde, okulda ve işte başarıyı getiren net cümledir. Kendinize ve bu plana sadık kalın bu sayede zamanı etkili ve verimli kullanmış olursunuz.

**

Sevmediğimiz iş yok yapmadığımız iş var. Başarılı olduğunuz hangi işi sevmiyorum dediniz? Ümitsizliğe kapılıp çalışmaktan vazgeçmek en büyük hatalardan biri. Başarısızlıktan başarı doğar. İnsan bilmediğinden korkar. Ne kadar çalışırsan o kadar öğrenirsin. Çalışma anlarınızı sık sık bölmeyin çalışma anında ihtiyacınız olan tüm materyaller önceden gözünüzün önünde olsun. Çalışma saatinde sadece çalışın ve işinizi yapın not yazın hatta kendi günlüğünüzü yazın başarı hikâyenizde ileride çocuklarınıza anlatabileceğiniz bir anınız olsun. Tüm dikkatinizi iş zamanında işe, derste çalışmaya ve öğrenmeye verin. Anlamadığınız yada yapamadığınız bir konuyu bir bilene sorun. Ne anlıyorsanız onu uygulayın. Öğrendiklerinizin tekrarıdır bir sonraki gün. Ve size sunulan bir fırsattır bu yenigün. Etkili ve verimli çalışma, başarının en temel yoludur.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu