Ölümcül hastalıkların başında gelen ishal toplumumuzda çok dikkate alınmamaktadır. Su ile bulaşan enfeksiyona bağlı ishaller dünyadaki tüm ölüm nedenleri arasında 2. sırada yer almaktadır. Yeryüzündeki tüm hastalıkların yarısına yakını sularla ilişkili olarak ortaya çıkmaktadır.
Temiz su kaynaklarımızın hızla azalması tüm dünyanın ve ülkemizin en büyük sorunlarındandır. 20 yıl öncesine kadar sokaklardaki içme su çeşmelerinden doğal ve temiz su tüketilirdi. Bugün çoğunluğumuz plastik şişelerden veya plastik damacanalardan çokta güvenemediğimiz suları tüketir durumdayız. Peki soruyorum 20 yıl sonra içme ve kullanma suyu durumu ne olacak. Öngörüler çokta iç açıcı değil. Bu duruma gelişin sorumlusunu aramaya önce kendimizden başlamalıyız.
Sadece ABD’deki ishalli hastaların yıllık tıbbi bakım ve iş gücü kayıplarının maliyeti 6 milyar dolar olarak hesaplanmıştır. Suların dezenfeksiyonu ve arıtılması, atık hijyeninin sağlanması, insanlara sağlık ve hijyen konularında eğitim verilmesi, su ile bulaşan enfeksiyonların görülme sıklığını büyük ölçüde azaltacaktır. Yaşamın devamı açısından suyun ne denli önemli bir kaynak olduğu bilinciyle bizden sonraki kuşaklara sağlıklı içme suyu ve yaşanabilir bir çevre bırakmamız konusunda bizlere çok büyük görevler düşmektedir.
Korkulan hastalıklara baktığımızda kanser, kalp ve akciğer hastalıkları ve diyabet gibi hastalıklardır. İçtiğimiz sulardan, yediğimiz mikrop bulaşmış gıdalardan, havuzlardan, denizden, kirli yüzeylerden ve insanlardan kaptığımız mikroplar bizi öldürüyor. Farkındalığı arttırıp bireysel ve toplumsal olarak sağlığımızı korumamız yani hijyen kurallarına sıkı sıkıya uymamız gerekir.
İshal, dışkı miktarının ve sayısının fazlalaşması, kıvamının değişerek yumuşak, sulu bir görünüm alması olarak tanımlanır. Dünya Sağlık Örgütü ishali; 24 saatte 3’den fazla veya her zamankinden daha sık ya da sulu dışkılama olarak tarif etmektedir. Yalnızca sık dışkılama, kıvam değişikliği yoksa ishal sayılmaz. İshali fark ettiğimiz anda doktora gitmeliyiz. Özellikle gıda alanında çalışan herkesin ishal olduklarında işyerinden izin alıp doktora gidip tedavisine başlaması elzemdir. İshal olduğumuz halde çalışırsak topluma açık havuzları kullanırsak, ellerimizi daha sık yıkamazsak; bulaştırdığımız kişileri bilmeyiz akıbetlerini takip edemeyiz. Ancak tv veya gazetelerden öğreniriz şu kadar çocuk bu yıl ishalden öldü..
Mikrop görünmez, nereye gittiği bilinmez!!!