GündemÖzel Haberler

“İŞİMİZ DAHA BİTMEDİ”

Covid-19 Vakalarında hasta sayısına oranla Balıkesir’de Neden Ölüm Oranı Yüksek? Fiziki mesafe ve Sosyal İzolasyan kurallarına uyma konusundaki hayati önem devam ediyor mu? Balıkesir İl Sağlık Müdürü Fevzi Yavuz yılmaz Merhaba’ya yaptığı özel açıklamada soruları yanıtladı ve önemli bir de uyarıda bulunarak “işimiz daha bitmedi. Rehavete kapılmayalım” dedi.

SAYILARDA DÜŞÜŞ SEVİNDİRİCİ AMA!

Fevzi Yavuz Yılmaz: ‘’ Türkiye verileri ile bizim ilimizin verileri paralel ilerliyor, Balıkesir’de sayılarımızda düşüş var bu sevindirici. Müracaat eden hasta sayısı azaldı ve test sayısı da belli bir oranda düşüş gösteriyor. Bir diğer sevindirici süreç ise, solunum cihazı ihtiyacının minimal seviyede olması. Ama tabi bunu hiçbir zaman rahatlık olarak algılamamamız lazım. Daha iyi duruma geldik, ama daha bu bitmedi. Bu yüzden biraz daha devam ettirmemiz gerek çalışmalarımızı” dedi.

65 YAŞ ÜSTÜ NÜFUS ORANIMIZ YÜKSEK

Balıkesir’de ki Nüfus ortalamasında 65 yaş insan sayısı oranının Türkiye ortalamasının üstünde olduğuna işaret eden Yavuzyılmaz, “Bizim ilimize bakıldığında yaklaşık %20 oranında 65 yaş ve üzeri vatandaşımız olduğunu görüyoruz. Bu oranlar ilimizin demografik bir özelliği. Covid-19 virüsünün özelliği, 65 yaş ve üzeri hastalarda daha dramatik bir düzeyde etki etmesi. Hastalarımızın kaybı bizi üzüyor elbette ama bu oran kayıplarımızda etkili oldu. ” şeklinde açıklama yaptı.

EK HASTALIK OLMASI KAYBI ETKİLİYOR

Covid-19 vakalarında Balıkesir’de yaşanan can kayıplarında ek hastalıkların da önemli bir rol oynadığını belirten Yavuzyılmaz, “kaybettiğimiz hastalarımızın çoğunda son dönem kanser, Alzheimer ve kalp hastalığı gibi ek hastalığı olanlar olduğunu görüyoruz. Bu yüzden 65 yaş ve üzeri bireylerimizi koruma altına alarak ne kadar doğru bir hareket yaptığımızı görüyoruz. Bu süreci ülke genelinde doğru yönettiğimizi düşünüyorum” dedi.

VİRÜS HER YAŞA BULAŞIYOR AMA!

Covid-19 virüsünün her yaş grubunu tehdit ettiğini belirten Yavuzyılmaz, “Yaş olarak hastalığın fark problemi yok ama ek hastalığı ya da başka hastalıklar taşıyan hastalarımızı koruma altına almamızın doğru olduğunu düşünüyorum. Zira vakaların seyir ve takibine baktığımız zaman geçmişini irdeliyoruz. Bunların istatistiklerini tarıyor, her vakanın bilgilerini alıyoruz. Bu bilgileri incelediğimizde, hepsinin 3-4 çeşit kronik hastalığa sahip olduğunu görüyoruz. Bu ek hastalıklar tedavinin başarısını düşüren önemli bir faktör. Bu faktörlerin, Hayatını kaybeden hasta oranını etkilediğini ve bu nedenle vaka sayısına göre, %7-%8 gibi bir orana neden olduğunu düşünüyoruz” dedi.

YATAN HASTA SAYIMIZ 65-70 CİVARINDA

Toplam vaka sayısının büyük bir çoğunluğunun taburcu edildiğini ifade eden Yavuzyılmaz, “Şu anda bizim 65-70 civarında toplam hastamız var, buna yoğun bakımda yatan hastalarımız dâhil. Hastalarımızdan sadece 8 tanesinin yoğun bakımda olmas,ı genele bakıldığı zaman aslında sevindirici bir durum. Hastalarımızın yoğun bakım sürecini yaşamasını istemiyoruz, bakıldığında da iyi rakamlarda hastalarımızı taburcu edebilmişiz” dedi.

100’E YAKIN PERSONEL ENFEKTE OLDU

Toplumun, vatandaşın, herkesin bu süreçten kurtulmak için elinden gelen çabayı gösterdiğini ifade eden Yavuzyılmaz, “Bu teşekkürü hak ediyor. Ama bu teşekkürlerin en büyüğünü çalışma arkadaşlarıma, ekibimdeki herkese, sağlık için çalışan bütün personele etmek istiyorum. 100’e yakın sağlık çalışanımız Covid-19 ile savaşırken bu virüsle mücadele etmek durumunda kaldı. Bu çok kolay bir iş değil, yaklaşık 15 bin personeli dikkate alırsanız oradaki 100 rakamının ne kadar yüksek bir rakam olduğunu da görürsünüz. Bu süreçte canını ortaya koyan sağlık çalışanları gerçek kahramanlar ve teşekkürün en büyüğünü hak ediyorlar” dedi.

ÇİÇEKLER AÇTI AMA HENÜZ BAHAR GELMEDİ

Tedbirlere uymanın bu dönemde çok önemli olduğunu vurgulayan Yavuzyılma, “Çiçekler açmaya başladı ama henüz bahar gelmedi. Bu hastalık açısından tedbirlerimize uymaya devam edelim. Ramazan ayından sonra bu hastalıktan kurtularak çifte bayram yapmayı istiyoruz. Önlemlerimizi sıkı alalım ve bu illetten hep birlikte kurtulalım” dedi.

Kamil Akyürek

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu