Köşe YazılarıBedia UçakGündemTürkiye Gündemi

Ispanak Hakkında Bilmeniz Gereken Bilgiler

Ispanak Hakkında Bilmeniz Gereken Bilgiler

 

Yemyeşil rengi ile yemeklerimizde kullandığımız ıspanak hakkında neler biliyoruz? Çoğumuz yediğimiz çeşit çeşit bitkilerin sebzelerin meyvelerin tadını bilsekte faydalarını pek bilmiyoruz. Bugün sofralarda salata, çorba, kavurma ve benzeri çeşitlerle yediğimiz ıspanağı anlatacağım. Ispanak bol miktarda C, E ve B vitaminleri, magnezyum, demir ve kalsiyum içerir. Bu nedenle besin değeri yüksektir. Ispanak, içerdiği A vitamini nedeniyle göz sağlığı için yararlıdır. Ispanak, sağlık açısından önemli bir risk olan pıhtılaşmayı yavaşlatır, kalp ve damar hastalıklarına karşı koruma sağlar.

  1. Yüksek tansiyonu düşürmede faydalıdır.
  2. Zengin lif miktarı ile kabızlığı önler.
  3. Vücudun kan yapımına katkıda bulunur.
  4. Ispanağın bir diğer önemli etkisi ise kansere karşı koruyucu etki göstermesidir.
  5. Alzheimer hastalığına karşı koruyucu etkisi bulunan ıspanak hafızanın güçlenmesini sağlar ve barındırdığı beta karoten ve folik asit yardımı ile Alzheimer gelişmesi ihtimalini azaltır.
  6. Kış aylarının vazgeçilmezi olan bu bitkiyi düzenli olarak tüketenler hem enerji alır hem de kaslarını güçlendirir.
  7. Karaciğerin temizlenmesine katkıda bulunur.
  8. Ispanağın içerisindeki magnezyum metabolizmayı hızlandırır.
  9. Kadınların özellikle hamilelik dönemlerinde ihtiyaç duydukları folik asidi elde etmelerinin en doğal yolu ıspanak yemekten geçer. Çünkü ıspanakta bolca folik asit bulunur.
  10. Ispanağın bir diğer faydası ise kemik gelişimine katkıda bulunmasıdır. Ispanakta bulunan K vitamini menopoz sonrası kemik erimesi ihtimalini düşürür.Cilt sağlığına katkıda bulunur.
  11. Sizlere ayrıca birde tarif vermek isterim. Fırında Yumurtalı Ispanak yapımı için malzemelerimiz: 1 orta boy soğan, 4 yumurta, yarım çorba kaşığı tereyağı, 50 gram rendelenmiş yarım yağlı kaşar, 2 diş sarımsak, yarım kilo ıspanak, kararında tuz, kekik ve karabiber.

 

Yapılışı ise şöyle; ıspanaklarınızı yıkadıktan sonra sirkeli suda bekletin ve tekrar durulayın. Duruladıktan sonra bambu bir bıçak ya da ellerinizle bölün. Soğanlarınızı küp şeklinde doğrayın. Sarımsaklarınızı iri parçalar halinde doğrayın. Isıttığınız tavaya tereyağını eritin. Doğradığınız soğan ve sarımsakları tereyağında soğanlar pembeleşinceye kadar pişirin. Soğan ve sarımsakların üzerine ıspanakları ekleyin ve 2 dakika kadar pişirin. Ocağı kapattıktan sonra tuzunuzu, biberinizi ve kekiğinizi tavaya ekleyip biraz karıştırın ve bu karışımı bir fırın kabına yerleştirin. Yumurtalarını dengeli dağılacak şekilde ıspanağınızın üzerine kırdıktan sora rendelenmiş kaşarları ıspanağın üzerine dökün. Pişirme kabınızı 180 derece sıcaklıktaki fırında 15 dakika pişirin.

Afiyet olsun.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu