Fahri SağlıkGündemKöşe Yazıları

İSRA VE MİRAÇ

13 Nisan 2018 Cuma gününü Cumartesi gününe bağlayan gece, ömrümüzün bir Miraç kandilini daha idrak etmenin sevinç ve mutluluğunu yaşayacağız.

Miraç, bir yükseliştir. Fiziğin metafiziğe, bedenin ruha, kulun Allah’a yükselişidir.

Bilindiği gibi Peygamber Efendimiz (sas), miraçtan üç büyük hediye ile dönmüştür: Birincisi gözümün nuru, müminlerin miracı dediği namaz; ikincisi Bakara suresinin son iki ayeti; üçüncüsü de bütün mü’minlerin sonunda cennete gireceği müjdesidir. Üç hediye aslında İslâm’ın gayesini sembolize etmektedir. Namaz ile günde beş kez Rabbinin huzurunda durarak bireysel yükselişini gerçekleştiren mü’min, miraç müjdesi ayetlerle sorumluluğunun sınırlarını ve ufuklarını görür. Tevhit elçilerinin ortak misyonunu evrensel ve ideal bir hedef olarak önüne koyar. Toplumsal barışın tarihsel kökeni bu ayetlerle âdeta abideleşir. Ve mü’min, iman istikametinde olduğu sürece cenneti kazanacağını bilir. Böylece imanın evrenselliği, yüceliği, kuşatıcılığı, ebedîliği bir müjde olarak, bir hediye olarak sunulur.

Bugün bize düşen miracın metafizik mahiyetini münakaşa ederek zaman kaybetmek değil, miracın ruhu, manası, hikmeti, hakikati ve evrensel mesajları üzerinde derin derin düşünerek yaşadığımız problemlerimize çözüm aramaktır. Unutmayalım ki dua da bir miraçtır ve dua, Allah ile kul arasında yüksek bir diyalog ve selamlaşmadır. İnsanın bu dünyadaki yalnızlığını gideren en büyük buluşmadır.

İlgili Makaleler

Miracın bu engin anlamları üzerinde tefekkür ederken, miracın gerçekleştiği topraklarda on yıllardır süre gelen, bölgenin ve bütün insanlığın huzur ve barışını tehdit eden zulüm ve haksızlıkları, zalimleri de unutmayalım. Hepimize düşen temel görev, zulmün kaynaklarını tek tek tespit ederek hepsini kurutmaya çalışmak ve zalimlerin zulme kalkışacak cesaretlerini kırarak oturdukları yerde oturmalarını temin etmektir. Aksi halde akıbetlerinin hem kendileri hem de destekçileri için hiç te iyi olmayacağını anlamalarını sağlamaktır. Bunun için İslam aleminin silkinip kendine gelmesi, birlik ve dirliğini her daim güçlü tutması elzemdir.

Bu duygularla ülkemizde ve dünyada yaşayan bütün Müslüman kardeşlerimizin kutlu Miraç Kandilini tebrik ediyor, Miraç Kandilinin aziz milletimizin, Alem-i İslam’ın birlik ve dirliğine vesile olmasını Yüce Allah’tan niyaz ediyorum.

Fahri SAĞLIK
Karesi Müftüsü

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu