GündemTürkiye Gündemi

‘’İşsizliğe Çözüm İstiyoruz’’

‘’İşsizliğe Çözüm İstiyoruz’’

TMMOB tarafından düzenlenen “Emeğimize, Mesleğimize, Haklarımıza Sahip Çıkıyor Sorunlarımıza Çözüm İstiyoruz!” kampanyası kapsamında meslektaşların işsizlik sorunu gündeme getirdiler.

“Diplomalı İşsiz Olmak İstemiyoruz! İşsizlik Soruna Çözüm İstiyoruz!”

TMMOB Balıkesir İl Koordinasyon Kurulu adına İKK Sekreteri Betül DİKİCİ Mimarlar Odası Balıkesir Şube Yönetim Kurulu Başkanı işsizlik sorununa ilişkin: ‘’ Siyasi iktidarın, ülkemizi taşıdığı nokta açlık, yoksulluk, işsizlik ve ayrıca sefalet koşulları olmuştur. 23 Kasım Salı günü yaşadığımız döviz kurlarındaki artış emekçilerin hayatına zam, yüksek enflasyon, gelirlerde düşüş ve işsizlik olarak yansımaya başlamıştır. Yaşadığımız derin krize bağlı olarak büyüyen işsizlik, hayat pahalılığı, düşük ücretler ve güvencesizlik emeğiyle geçinen herkesi olduğu gibi mühendis, mimar ve ayrıca şehir plancılarını da çok yakından etkilemektedir. İmardan sanayiye, tarımdan enerjiye kadar tüm tasarım, planlama ve üretim süreçlerinde yer alan ve hayatı yaşanabilir kılan mühendis, mimar ve ayrıca şehir plancıları işsizlikle boğuşmaktadır.’’dedi

‘’Her 3 Mühendis, Mimar, Şehir Plancısından 1’i İşsiz’’

Dikici sözlerine : ‘’ 2013 yılında 423 bin olan toplam üye sayımız 2021 yılında 600 bini aşmıştır. 2021 yılı resmi verilerine göre 8 milyon 938 bin yüksekokul mezunu işgücünün 1 milyon 162 bini mühendis, mimar ve şehir plancısıdır. Lisans mezunu olan işsiz sayısı 1 milyon 13 bindir ve bunun 230 bini yani %22,7’si mühendis, mimar ve şehir plancısıdır. TMMOB’ye bağlı Odalarımız tarafından yapılan çalışmalara bakıldığında her 5 inşaat mühendisinden 2’sinin, ayrıca her 4 makine mühendisinden 1’inin ve her 2 şehir plancısından 1’inin işsiz olduğu görülmektedir. Üye sayımıza göre hesaplandığında, 2021 yılı mühendis, mimar ve şehir plancısı işsizlik oranı %38,3’tür. Resmi rakamlar her ne kadar makyajlı olsa da işsizlik sorununun ulaştığı boyutu gizlemeye yetememektedir. Her 3 mühendis, mimar ve şehir plancısından 1’i işsizdir. Ücretli çalışan tüm meslektaşlarımız ise ayrıca kendisini yarının potansiyel işsizi olarak görmektedir ’’diyerek devam etti.

‘’KAMUDA İSTİHDAM ARTTIRILMALIDIR’

Betül Dikici: ‘’ Başta kamu kurum ve kuruluşları olmak üzere; kamu hizmeti yapan kurum ve ayrıca şirketlere yeni mezun meslektaşlarımızı istihdamı zorunlu hale getirilmeliler. Genç meslektaşlarımızın istihdam sorunu acil olarak çözülmelidir. Özelleştirmeler durdurulmalı ve yeniden kamulaştırmaya gidilmelidir. Kamuda istihdam arttırılmalıdır. İşten çıkarmalar engellenmelidir. Unutulmamalıdır ki; mühendis, mimar ve şehir plancıları mesleklerini kamusal hizmet üretmek üzere icra etmektedir. Bu yüzden istihdam politikaları sermayenin, özel sektörün değil kamunun ihtiyaçlarına göre düzenlenmelidir. Meslek alanları geliştirilerek, istihdam üretime dayalı olarak artırılmalı ve işsizlik sorunu çözülmelidir. Bizler mühendis, mimar ve şehir plancıları olarak diplomalı işsiz olmak istemiyoruz, ayrıca işsizlik sorununa çözüm istiyoruz! ’dedi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu