Gündem

İşte Gerçeğe Yakın (!) Aşı Haritası

İşte Gerçeğe Yakın (!) Aşı Haritası

Balıkesir Tabip Odası’nın yaptığı  yazılı basın açıklamasında Türkiye’de aşılama çalışmalarının sonucunda olan ve oluşan sürece değindiler.

Aylardır “maviye boyanmış” bir Türkiye haritası ile sadece 18 yaş üstü nüfusun genel nüfusa oranı olarak verilen ve yapılan 1. Doz aşı miktarı ile Aşı Oranları; sanki ülkede aşı oranı yeterli ve Covid-19 pandemisi bitti izlenimini yaratarak halkımızı rehavete sürüklemekte idi.

Yeni yayınlanan Covid-19 haritasında da yine sadece 18 yaş üstünün toplam nüfusa oranlanarak ve yapılan 2 doz haritası verilmektedir. Ve mavi olabilmek için de baz olarak  % 75 aşı oranı alınmaktadır. Buna rağmen görülmektedir ki mavi illerin oranı çok düşük,sayısı çok az.İlimiz de maviye aday il konumunda. Örneğin 2 doz Sinovac yapılmış ise 3. hatırlatma dozu yapılmadığından 2 doz aşı yapılmış olsa dahi verilen bu oranlar TAM AŞILI olarak kabul edemezler.

Tam aşılı diyebilmemiz için; yapılan aşı Biontek ise 2 doz, Sinovac ise 3 doz olması gerekir ve üzerinden de 14 gün geçmesi gerekir. Dolayısı ile yapılan toplam 2 doz aşı miktarı Sağlık Bakanlığının yayınladığı haritada  % 68 olarak görülse de gerçekte % 49 dur. Tam aşılı oranı ise daha da düşüktür.Bu oranlara ülkemizdeki göçmen nüfus dahil değildir. Bu şu anlama gelmektedir; Ülkemizin yarısından daha azı tam aşılı olup, Pandeminin 4. Dalgası ve delta varyantı etkisini hızla sürdürmektedir.

12 yaş üstü tüm yaş gruplarının,3. Ayını bitiren Gebe ve Emziren annelerin mutlaka aşı olmaları, maske, fiziksel mesafe ve hijyen kurallarına uymamız halk sağlığını korumak açısından son derece önemlidir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu