GündemDünyadan HaberlerEkonomiİlçe HaberleriÖzel HaberlerTürkiye Gündemi

İvrindili Kadınlar Üretimle Kazanıyor

İvrindili Kadınlar Üretimle Kazanıyor

 

İvrindi ilçesi Mallıca mahalle sakinleri, taşımalı eğitime geçilmesi sonrası boşalan okul binasını, farklı değerlendirdi. Okulun sınıfları, kadınlar için açılan halı tezgahlarında ekonomiye dönüşen işçiliğe dönüştü. Ayrıca, sınıflardan bir diğeri ise köyün geçmişini yansıtan kültürel ürün çeşitliliğini yansıtan müzeye dönüştü.

 

Dsc 0018

 

İVRİNDİ BELEDİYESİ VERDİĞİ DESTEKLE EV EKONOMİSİNE KATKI SAĞLIYOR

İVRİNDİ Belediyesi’nin sağladığı imkânlarla kurulan tezgâhlarda halı, çanta üretimi yapan kadınlar ev ekonomilerine katkı sağlıyor. Üstelik, Mallıca köyünde kadınlar harıl harıl çanta ve halı dokumayı öğreniyor. Üretilen çanta ve halılar İvrindi Belediyesi tarafından alınıyor ve kadınlar ürettikleri ile kazanmanın memnuniyetini dile getiriyorlar.

KOCAEFE“DOKUMA İŞİNİ BİRLİKTE YAPIYORUZ”

Mallıca da Eğitmen Filiz Kocaefe sağlanan imkân ve olanaklar için İvrindi Belediye Başkanı Yusuf Cengiz’e ve Balmek Müdürü Melda Küçükçakır’a teşekkür etti. Eğitmen Kocaefe, “ Öğrencilerime 90’a bir buçuk halı dokuma işini öğretiyorum. Ayrıca, öğrencilerim çok hevesli bende onların heyecanını görünce hevesleniyorum. Azimliler. Biz burada ilk olarak çanta yapımı ile öğrenme sürecini tamamladık. Daha sonra halılara geçildi. Yaklaşık 3’üncü ayın içindeyiz biz. Sınıfımda 9 kursiyer var. Yağcıbedir üzerine çalışma yapıyoruz. Öğreticiliğini yapıyorum ancak, burada bende onlarla birlikte halı dokuyorum. Günümüz sınıfta böyle geçiyor ”dedi.

Kamil Icin Ornekler

 

 

HEYECAN VE İSTEKLE GELEN KAZANÇ

 

Halı Eğitmeni Filiz Kocaefe, “BALMEK Müdürümüz Melda Küçükçakır, Başkanımız Yusuf Cengiz’e çok teşekkür ederiz. Onların adını söylerken gururla söylüyorum. Kadınlara sunulan bu imkan ve olanaklar için buradaki kadınlarımız adına da teşekkür etmek istiyorum. Üreterek ve emeklerimizin karşılığını azda olsa alarak bizi ve kadınlarımızı memnun ediyor.Severek ve isteyerek geliyorlar. Onların heyecanı ve isteği beni de burada daha hevesle çalışmaya itti. Onlarla birlikte hem öğretip hem de halı dokuyorum” şeklinde konuştu.

VAKTİ DEĞERLENDİRMENİN KAZANÇLI HALİ

Emine Patlak ( 65 ) Burada artık halı dokuyoruz. Sabah geliyor akşama kadar burada halı dokuma işini yapıyoruz. Önceden genç kızken ben bu işi yapmıştım. Halı dokumayı öğretecekler ve halı dokuyacaksınız. Sonra onu satarak kazanç sağlayabilirsiniz dendiğinde bende memnun oldum. Ayrıca, vaktimi değerlendirmek için çok güzel oldu. Duyduğumda hemen ben biliyorum yapabilirim diyerek geldim. Ancak, geçmişe göre tabi ki yaşımız ilerledi, çok şey değişti. Tekrar halı dokuyabilmek beni mutlu ediyor. Üstelik, hem vaktimizi değerlendiriyor, hem de 5-10 kuruş para kazanıyoruz. Elbette ki bu yapılan çalışmadan memnunum. Fırsat verenlerden Allah razı olsun. ayrıca, belediyemize de teşekkür ederiz”

Ivrindi Ozel Haber

DİKKAT GEREKTİRİYOR BURADA MOTİFLER VAR

Fatma Yiğit (41) Daha önce halı dokumayı bilmiyordum burada öğrendim. Öğrendikten sonra kolay ancak, çok dikkat gerektiren bir iş. Motifleri var yanlış yapılmamalı. Biz burada sabahın erken saatlerinde kalkıyoruz. Önce hayvanlarımıza bakmaya gidiyoruz. Biz ekmeğimizi hayvanlardan kazanıyoruz. Sabah hayvanlara bakıp, peynir yapıp eve dönüyorum. Kahvaltıyı yapıp doğru okulumuza gelip burada halı dokumaya başlıyorum”

Ayşe Açan (42) “Halı dokumanın kolay yönleri de var zor yönleri de. Her sabah erken kalkıyoruz. Çoluğu çocuğu okula gönderiyor sonrada buraya geliyorum. İvrindi’yi seviyorum yaşadığımız yerler buralar. İvrindi’mizin kelle peyniri çok güzel olur. Kuzu vardır. Kıvırcık kuzularının tadı çok güzel olur ancak biz kendimiz işin içinde olduğumuzdan et yemiyoruz pek.”

HABER: SEMRA AMAN AKYÜREK

FOTO:MUHAMMED CAN AKYÜREK

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu