Gündem

İYİ NİYETİNİN KURBANI ÖĞRETMEN, ASTEĞMEN ŞEHİT KUBİLAY

Memleketimin her gün ayrı bir köşesinde farklı bir etkinlik var. Sakın kimse Balıkesir’de bişey yok demesin. Balıkesir’de çok şey varda aramasını bilmek ve bulmak önemli. 23 Aralık Menemen Olayı Cumhuriyet tarihimizde biliyorsunuz hem acı hem de kara bir lekedir. Atatürkçü Düşünce Derneği Balıkesir şubesi geçtiğimiz haftasonu Devrim Şehidimiz Kubilayı anma etkinliği düzenledi. Etkinliğe konuşmacı olarak Gönen şubesi Atatürkçü Düşünce Derneği üyesi edebiyat hocası Şemsi Kurtbay davet edilmiş. Arkadaşlarım ile beraber bende bu anma törenine gidip hocamızı dinledim.Gerçekten tüm olayları adeta yaşayarak anlatan ve yaklaşık 1,5 saat süren sunumda dinleyicileri sıkmadan akıcı bir dil kullanan Şemsi hocamı tebrik ediyorum. Gelelim bu talihsiz olaya….

Türk Ulusunu bilmem hangi millete peşkeş çekmeye çalışan padişahların tarih olduğu 1900′lü yıllarda şeriatın geri getirilmesini ve halifenin yönetimindeki bir devletin yaratılmasını isteyen sahtekarların; İzmir’in Menemen ilçesinde 23 Aralık 1930 yılında ki isyanına, gencecik bir Asteğmen olan vatani görevini Menemen’de yapan, öğretmenimiz Kubilay engel olmaya çalışmış lakin iyi niyetinin kurbanı olmuştur. Derviş Mehmet isimli bir sahtekarın kendisini “Mehdi” olarak tanıtarak yanına da esrar içmiş tipleri alarak sarıklarla cübbelerle yaptıkları bu başkaldırıya, bizim gencecik Asteğmenimiz Kubilay insanlıkla cevap vermek istemiş ve onları konuşarak ikna yoluyla yaptıkları hatadan döndürmeye çalışmıştır. Lakin karşısında insanlıktan anlamayan kafalar duman esrarkeş bir cahiller topluluğu vardır. Asteğmen Kubilay istese askerleri ile o dönemde bu topluluğu kurşuna dizdirebilecekken insanlığından ödün vermeden onları ikna yoluna gitmesi canına mal olmuştur. İşte bu vatan böyle yiğitler sayesinde ayakta duruyor şimdi… Bu cahiller topluluğu genç asteğmenimizin yerde acılar çekerek yaralı halini bile umursamamış yüreği vatan aşkı ile yanan bu öğretmenimizin önce başını gövdesinden ayırmış sonrada bir mızrağın ucuna takarak sokaklarda dolaştırmışlardır.Olayın çok daha acı kısmı ise halkın belli bir bölümünün bu olaya alkışlarla destek vermesidir. İşte şeriat kanunları böyle bişey…. Hepinizin bildiği gibi Bunu duyan Mustafa Kemal Atatürk o sinirle “Menemen’i yakın” diye emir vermiş ve bu kanlı olay tarihe “Menemen Olayı” olarak iz bırakmıştır. Mustafa Kemal Atatürk bu olaydan sonra Fevzi Paşa’ya yazdığı mektupta bakın üzüntüsünü nasıl dile getirmiş.

Menemen’de yakınlarda meydana gelen gericilik girişimi sırasında Yedek Subay Kubilay Bey’in görevini yaparken öldürülmüş olmasından dolayı Cumhuriyet ordusuna başsağğı dilerim. Kubilay Bey’in şehit edilmesinde gericilerin gösterdiği vahşilik karşısında Menemen’deki halktan bazılarının alkışla onaylamaları, bütün cumhuriyetçi ve vatanseverler için utanılacak bir olaydır. Vatanı savunmak için yetiştirilen, içteki her politika ve ayrılığın dışında ve üstünde saygın bir konumda bulunan Türk subayının, gericiler karşısındaki yüksek görevinin yurttaşlar tarafından yalnız saygıyla karşılandığına kuşku yoktur. Menemen’de halktan bazılarının hataları bütün millette acıya sebep olmuştur. Saldırının acılığını tatmış bir kesime genç ve kahraman Yedek Subayın uğradığı saldırıyı, milletin bizzat Cumhuriyet’e karşı bir öldürme girişimi olarak kabul ettiği ve cüretkârlarla, destekçileri, ona göre takip edeceği kesindir. Hepimizin dikkati bu sorundaki görevlerimizin gereklerini duyarlılıkla ve gerektiği biçimde yerine getirmeğe yöneliktir. Büyük ordunun kahraman genç subayı ve Cumhuriyetin idealist öğretmenler topluluğunun değerli üyesi Kubilay’ın temiz kanı ile Cumhuriyet, hayatını tazelemiş ve kuvvetlendirmiş olacaktır.

Şimdi de içimizde o dönemde ki gibi hain emelleri olan şeriatı savunan ve şeriatı getirmeye çalışan akıl yoksunu cahillerin olduğunu düşünürsek bize düşen görev bu cahiller topluluğuna bu fırsatı vermemek, birliğimizi beraberliğimizi korumak ve herşeyden önemlisi Ulu önderimiz Başkomutanımız Mustafa Kemal Atatürk’ün ilke ve devrimlerine sahip çıkarak Cumhuriyetimizi ilelebet yaşatmaktır.

Kubilay’ın başının vücudundan ayrıldığı günden bu yana 87 yıl geçmesine rağmen o acıyı hisseden tüm yurttaşlara selam olsun.Ne mutlu yüreği vatan aşkı ile atanlara. Bu topraklardan Cumhuriyet’i kaldırma amacı ile yaşayanları görüp de sakın kemiklerin sızlamasın. Gözün de arkada asla kalmasın şehidim. Biz Türk evlatları, emanet ettiğin bayrağı şerefle sonuna kadar taşıyacağız.

***

Bana her konuda fikir ve önerilerinizi yazabileceğinizi sakın unutmayın dostlar sevgi ile kalın.

İletişim için; onurayan@hotmail.com

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu