GündemSiyaset

İYİ Parti’de Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Çağrısı

İYİ Parti’de Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Çağrısı

İYİ Parti’de Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Çağrısı. 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Uluslararası Dayanışma Gününde eş zamanlı olarak yapılan basın açıklamaları Balıkesir’de İYİ Parti il binasında da partililerin katılımıyla yapıldı.

İYİ Parti Kadın Politikaları Başkan Yardımcısı Fisun Ayman Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Dayanışma Gününde yaptığı açıklamada 2020 yılının ilk 10 ayındaki kadın ölümlerine dikkat çekti. 246 kadın erkek şiddeti nedeniyle can verdi diyen Ayman 2019 yılında bu rakamın 474 olduğunun altını çizdi.

“Gerekli Çaba Gösterilmiyor”

İYİ Parti Kadın Politikaları Başkan Yardımcısı Ayman Atatürk’ün Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele noktasında kadına gösterdiği değeri anlattığı toplantıda, Atatürk’ün göstermiş olduğu çabalara karşın günümüzde kadınlarla ilgili yanlış yürütülen politikalarla toplumsal cinsiyet eşitsizliği belirgin hale gelmiştir. Sonucunda kadına yönelik şiddet vakaları artmış, hatta önlenemez hale gelmiştir dedi. Hükumeti eleştiren Ayman, rakamsal verileri paylaştı, “hükumet bu kayıtları sadece bir sayı olarak ifade etmekte ve şiddetin önlenmesi adına gerekli çabayı göstermemektedir” ifadelerini kullandı.

“İstanbul Sözleşmesi”

Yapılan açıklamada “Ülkemizde yasal düzenlemeler mevcut ancak mevzuatı uygulayacak gerek yargı personelleri gerekse kolluk kuvvetlerinin alanlarında uzman olmaması sebebiyle birçok aksaklık yaşanmaktadır.Cezalar alt sınırlarda ve çoğukez tutuklama tedbirleri uygulanmaması,şüpheli kadın ölümlerinin etkin soruşturma ile aydınlatılmaması, kolluk kuvvetlerinin tarafları uzlaştırma çabaları gibi sebebepler yüzünden şiddete meyilli bireyler cesaret bulmaktadır.2014 yılında usulüne uygun olarak yürürlüğe konmuş ve Anayasa madde 90 uyarınca kanun hükmü haline gelmiş İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanmaması ve sürekli olarak sözleşmeden imza çekilmesinin gündeme getirilmesi de kadınları güçsüz gören zihniyetin güç kazanmasına sebep olmaktadır”denildi.

“Pandemi’den Etkilenen Kadınlar”

Salgın döneminde ekonomik ve sosyal anlamda pandemiden etkilenen kadınlara dikkat çekilen açıklmada ayrıca toplumsal cinsiyet eşitsizliğine değinildi.İYİ Parti Kadın Politikaları Başkan Yardımcısı Fisun Ayman, “şiddet faili erkeklerle aynı ortamı uzun süre paylaşmak durumunda kalan kadınlar şiddete maruz kalabilmekteler, failleri ihbar ederek haklarını öğrenmek için araştırma yapabilecek ortamı bulamamaktalar. Bulaş riski yüzünden adli mercilere müracaat etmeye ve sığınma evlerine gitmeye çekinen kadınların resmi sayılara girmemesi,şüpheli kadın ölümlerinin aydınlatılmaması nedeniyle ölüm sayılarının düşük kalmasınıda Bakanlık göz ardı edebilmekte bu vakalarında azaltılmış gibi gösterilmesinide kabul etmiyoruz”dedi. Semra Aman Akyürek

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu