GündemFahri SağlıkKöşe Yazıları

İYİLİK

Bu yazımda “ tabiat ve aklın güzel gördüğü şey” diye tanımlanan “iyilik” kavramı üzerinde durmak istiyorum. Bilindiği gibi ülkemizde iyilik ve hayır’ın öncü kuruluşu Türkiye Diyanet Vakfı her yıl “Uluslar Arası İyilik Ödülleri” vermek suretiyle dünyada iyiliği ve iyileri teşvik etmektedir. Bu sene ödüller Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde 13 Mart Salı günü gerçekleştirilecek törenle sahiplerine verilecektir. İyilik; İslam literatüründe her biri geniş ve derin anlamlara sahip olan farklı kelimelerle ifade edilir. Hayr, hesenat, maruf, birr, isar , ihsan, lütuf, fazl, kerem, maruf… vb kelimeler iyiliği farklı yönleri ile ele alır. Peygamberimiz (s.a.s), hayru’l-beşer, yani insanlığın en hayırlısı ve iyisidir. Bu ümmet de insanlığın yararı için çıkarılmış hayırlı bir ümmettir.(Bkz. Al-i İmran, 110) İyiliği tavsiye etmek, iyiliği yaygınlaştırmaya çalışmak, ve daima iyiden yana taraf olmak, kötülüğe karşı çıkmak, kötülükle mücadele etmek ve onu ortadan kaldırmaya çalışmak bu Ümmet-i Muhammedin en temel misyonudur.
İyiliğe katkı sağlamak için öncelikle iyiliği istemek, iyilikten ve iyilerden yana olmak gerekir. İyi insan, aile ve sosyal hayattaki konumuna göre iyi bir baba/anne, hayırlı evlat, iyi bir kardeş, amca dayı, hala teyze, iyi bir vatandaş, kardeş olmanın gereklerini yerine getirir. Bakara Suresi’nin 201.ayetininde “ Ey Rabbimiz! Bize dünyada da iyilik ve güzellik ver, ahirette de iyilik ve güzellik ver…” bölümündeki dünyada iyilik; sağlık, afiyet, başarı, mutluluk, iman ve ilim gibi konuları, ahirette iyilik ise cennet ve nimetleri şeklinde yorumlanmıştır.
*İyilik, karşılıksız Allah için sevmek ve Allah için buğzetmektir.
*İyilik, “Sizin en hayırlınız, insanlara en çok yararlı olanınızdır” hadisi şerifini hayatın temel prensibi yaparak yaşamaktır.
*İyilik, “Ya hayır konuş ya da sus” hadisi şerifine göre konuşmaktır.
*İyilik, beşeri münasebetleri, “Sizden biri kendisi için istediğini kardeşi için de istemedikçe gerçekten iman etmiş olmaz.” hadis-i şerifine göre düzenlemek ve empati yaparak müslüman kardeşlerimizin hallerini anlamaya çalışmaktır.
*İyilik, hayatta kalıcı izler bırakmaktır. Yeryüzünün imarı ve insanlığın ıslahı için çalışmaktır.
*İnsan, yaptığı iyilikler kadar değerlidir. İyilik yapan hiçbir şey kaybetmez ama maddi ve manevi çok şey kazanır.
İyilik deyince sadece maddi yardım yapmak, sadaka vermek, borç vermek, birini zor durumdan kurtarmak olarak anlaşılmamalıdır. Birine maddi destek vererek işini kolaylaştırmak elbette iyiliğin önemli bir yönünü ifade eder ama hepsi bu değildir. Peygamberimiz (s.a.s), güzel konuşmanın, tebessüm etmenin de sadaka olduğunu haber vermiştir ve her sadaka bir hayır, ve her hayır da bir iyiliktir. Haydi gelin önce kendimize bir iyilik yapalım. Ağzımıza girene de çıkana da dikkat edelim. Ya hayır söyleyelim, ya da susalım. Fahri SAĞLIK – Karesi Müftüsü.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu