GündemDünyadan HaberlerTürkiye Gündemi

Japon diplomat Aşık Veysel’in türkülerini söylüyor

Japon diplomat Aşık Veysel’in türkülerini söylüyor

 

Aşık Veysel hayranı, Japonya’nın Ankara Büyükelçiliği’nde görevli diplomat Ivasa Takaaki, ünlü ozanın türkülerini hem bağlamasıyla çalıyor hem de Türkçe seslendiriyor.

 

Geleneksel Japon sazlarına ilgili Ivasa, Türkiye’ye geldikten sonra Aşık Veysel ve Neşet Ertaş’ın türküleriyle tanışmasını, ardından Türk sazını çalmayı öğrenmeye nasıl karar verdiğini anlattı.

Okinawa Adası’nın geleneksel müzik aleti “sanshin” çalan Ivasa, Türkiye’ye geldikten sonra radyoda dinleyip hayran kaldığı bağlamayı çalmayı öğrenmeye karar verdi.

 

P 4

Aşık Veysel ve Neşet Ertaş hayranı

Türkiye’nin birçok şehrini ziyaret eden Ivasa, Türk halk müziğinin en önemli isimlerinden Aşık Veysel ve Neşet Ertaş hayranı.

Ivasa, hayranı olduğu Aşık Veysel’in bazı türkülerini hem çalıyor hem de Türkçe seslendiriyor. Türkçe de öğrenen Ivasa, Aşık Veysel’in en çok “Kara Toprak” ve “Çırpınıp İçinde Döndüğümüz Deniz” türkülerini sevdiğini belirtti.

Türkler ile Japonların arasındaki benzerliklere de değinen Ivasa, şöyle devam etti:

“Türkler ve Japonlar kendi kültürlerine sahip çıkıyor. Bu yönlerinin çok benzediğini düşünüyorum. Hem Türkler hem de Japonlar misafirperver toplumlar, yabancı misafirleri çok seviyorlar. Türklerle ilk tanıştığınızda çay ikram ederler. Japonlar da sıcak kanlılıklarını göstermek ister ama biraz çekingendir. Japonlar da Türkler gibi yabancı misafirleri çok sever.”

 

Türkçe konuşan Ivasa, Türkiye’de çok lezzetli yemeklerin olduğunu, Samsun’da içtiği balık çorbası ile Manisa kebabının tadını çok beğendiğini sözlerine ekledi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu