Gündem

Jeoloji Mühendisleri Odası ‘Suyun Değer’ine Dikkat Çekti

Jeoloji Mühendisleri Odası ‘Suyun Değer’ine Dikkat Çekti

Balıkesir Jeoloji Mühendisleri Odası 22 Mart Dünya Su günü nedeniyle yazılı bir açıklamada bulundu.

Balıkesir Jeoloji Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu, “Daha yaşanabilir bir dünya dileğiyle Dünya Su Günü’nü kutluyoruz.”

SUYUN DEĞERİNE DİKKAT ÇEKTİLER

Dünyada suyun öneminin giderek değer kazandığı, temiz suya erişim sorununa dikkat çekmek ve içilebilir su kaynaklarının korunup geliştirilebilmesi amacıyla Birleşmiş Milletler 22 Mart’ın “Dünya Su Günü” olarak kutlanmasını kabul etti. Her yıl 22 Mart’ta kutlanan günde suyun insan için önemine ve su kaynaklarının kullanıma özen gösterilmesi konusunda farkındalığa ilişkin Balıkesir Jeoloji Mühendisleri Odası yazılı bir açıklamada bulundu. Açıklamada su kaynaklarının kullanımı ve küresel ısınmanın su kaynaklarına olan etkisinde yönelik değerlendirmeler de yer aldı.. Balıkesir Jeoloji Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu açıklamasında su kullanım miktarı ve kaynakların ne kadar olduğuna yönelik verileri kaydederken Dünya Su Günü’nün 2021 yılı temasının “Suyun Değeri” olduğuna da değindi.

 “VERİLER SU SIKINTISINA ADAYLIĞI GÖSTERİYOR”

Ayrıca Balıkesir Jeoloji Mühendisleri Odası yönetim kurulu açıklamasında Devlet Su İşleri verilerine göre Türkiye, kişi başına kullanılabilir su potansiyeline bakıldığında, su baskısı yaşayan ülkeler arasında yer almakta olduğuna dikkat çekti.  Açıklamada “ Veriler Türkiye`nin yakın gelecekte ciddi su sorunları ile karşılaşmaya aday bir ülke olduğunu göstermektedir.” ifadeleri yer aldı. Ülkede su sıkıntısı çekilmemesi için önerilerin sunulduğu açıklamada şunlar yer aldı:

“SU KAYNAKLARININ ÖZELLEŞTİRİLMESİNDEN VAZGEÇİLMELİ”

“Su kaynaklarımızın korunmasına ve akılcı kullanılmasına dikkat edilmeli, su israfının önlenmesi amacıyla halkımız aydınlatılmalı, salma sulama yerine damla ve yağmurlama sulama modellerine ağırlık verilmeli ve teşvik edilmelidir. Ayrıca baraj gölleri ve çevresi ağaçlandırılmalı, her türlü kirleticilerin akarsu yataklarına deşarjı önlenmeli ve arıtma tesisleri kurulmalıdır. Tüm bu bilimsel teknik çalışmaların temeli olarak; bireylerin ve toplumların sağlıklı, içilebilir, temiz suya her durumda koşulsuz ve bedelsiz erişim ve tüketim hakkı, “su hakkı” “temel bir insan hakkı” olan “yaşam hakkı” olarak görülerek, suyun ticarileştirilmesinden, su kaynaklarımızın özelleştirilmesinden vaz geçilmeli, su yönetim sistemlerine sivil toplum kuruluşları, meslek örgütleri ile halkın katılımını esas alan mekanizmalar geliştirilmelidir.

 “GELECEĞE KORUNARAK BIRAKILMASI YAŞAMSAL ÖNEME SAHİP”

Yüzyıllar boyunca medeniyetin beşiği olarak adlandırılan bölgeler hep su havzalarının yakınında kurulmuş, suyun hayat verdiği topraklarda gelişmişlerdir. Tarih boyunca insanların ve uygarlıkların gelişiminin en önemli unsurlarının başında gelen tatlı suların araştırılması, entegre su yönetimi anlayışıyla kullanılması, ticari bir mal olarak görülmeden kamusal bir miras olarak geleceğe korunarak bırakılması yaşamsal bir öneme sahiptir. Ülkelerin doğal zenginliği olan suya olan ihtiyaç arttıkça, daha stratejik bir önem kazanmaya başlayan tatlı su kaynaklarının korunması, verimli ve ayrıca planlı kullanımı ile değeri daha önemli bir hale gelmiştir.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu