GündemSiyaset

KA-DER’DEN KADINLARA ÖZEL

Kadın Adayları Destekleme Derneği (KA-DER) Balıkesir temsilciliği ‘Yerelde Kadın Dayanışması’ adı altında kadınlara özel dayanışma kahvaltısı düzenledi. Ka-der Genel Başkanı Seval Bozkurt ‘seçim günleri geçirdiğimiz bugünlerde özellikle kadın adaylarımıza destek bekliyorum’ dedi.

‘Parlamentoya seçilen kadın vekil’

KA-DER Balıkesir temsilciliği tarafından düzenlenen kahvaltıda Seval Bozkurt “Bugün aramızda bulunan kadın adaylarımız var Belediye başkan adayları, Muhtar adayları öncelikle kendilerine bu yola çıktıkları için cesaretlerinden dolayı kutluyor ve başarılar diliyorum.’ dedi. Bozkurt şöyle konuştu: “Sivil toplum örgütlerinin ve siyasi partilerin değerli temsilcileri, kadın muhtar adaylarımız, yerel yönetimler yerel seçimler yaklaşırken kadın adaylara dikkat çekmek istiyorum. Yerel yönetimlerdeki kadın temsiliyetinin yokluğunun farkındamısınız? Dünyanın her yerinde yüzyılı aşkın bir süredir kadınlar eşit yurttaşlık haklarına sahip olmak için mücadele vermektedirler ve bu mücadele ülkemizde de sürüyor. 1934’de ilk defa kadınlar genel seçimlere katılma hakkını elde ettiler. Ülkemizde 1935 ‘de ilk seçimler katılabildiler. Ve o seçimde parlamentoya giren 17 kadın milletvekilinden bir tanesi Balıkesir’dendi. Özellikle bunu vurgulamak istedim bugün. Bu Balıkesir için bir onurdur.

Yüzde 50 Kadın Aday

1935’te Balıkesir’den ilk vekili parlamentoya gönderen Balıkesir’in önünün açık olduğunu söyleyen Bozkurt, Sabiha Gökçül Erbay (Balıkesir)’ı burada bugün bir kez daha hatırlamak hatırlatmak ve kadın adayların çoğunluğunu artık görmek arzusu ile dile getiriyorum’ dedi. Bozkurt, ‘Ka-der olarak bu mücadelenin içindeyiz. Ka-der bundan 22 yıl önce 1997’de 19 tane duyarlı kadının bir araya gelmesi ile kuruldu bu kadınlar toplumsal cinsiyet eşitliğinin toplumumuzda içselleştirilmesini istiyorlardı. Kadının sesinin artık her yer de duyulmasını istiyorlardı ve kadınların heryer de söz sahibi olmasını istiyorlardı. Kadınlarında söz sahibi olmasının da tek bir yolu vardı kadınların karar mekanizmalarında yer almaları. Topluma dönüp baktığımızda, ister özel sektörde, ister kamuda, isterse siyasette karar mekanizmalarında kadınlar ne yazık ki yok. Neredeyse hiçyok denilecek kadar az. Kader kadınların erkeklerle eşit yer almasında yani yüzde elli oranında kadın olmasını istiyor ve bunun için mücadele veriyor. Kuruluş amacı bu. Ka-der kadın adaylara seçim öncesinde eğitimler veriyor, Siyaset okulları açıyor. Toplumsal cinsiyet eşitliliğine duyarlı bütçeleme çalışmaları yapıyor.Kadın adaylara başarılar diliyor ve 31 mart gecesi seçilmiş olarak görmek istiyor” ifadelerine yer verdi. Fatma KARA

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu