Özel HaberlerGündem

Kabe Ölçüsünde 2 tane ve Türkiye’de!

Kabe Ölçülerinde 2 tane ve Türkiye’de! Kabe Ölçüsünde 2 tane ve Türkiye’de olan camiler var. Bu camilerden Türkiye’de sadece 2 tane.

Ülkemizde Kabe ölçüsünde yapılan iki cami var. Bunlardan biri İstanbul Fatih’de ve adı İsmail Ağa Cami. Bir diğeri ise diğeri Tokat’ta.Kabe-i Mescid adında.

İsmail Ağa Cami

Fatih’te bulunan İsmail Ağa Cami’nin, Kabe ölçülerine uygun bir şekilde inşa edilmesi dikkat çekti. Çoğu kişi caminin bu özelliğini bilmiyor. Caminin ölçüleri en, boy ve yükseklik olarak Kabe’nin ebatları ile birebir örtüşüyor. Öte yandan buna benzer bir camide Tokat’ta var. Kabe-i Mescid cami adını alan bu camide Türkiye’de Kabe ölçülerine sahip.

Bu camiyi yaptıran Osmanlı’nın 56’ncı Şeyhülislamı Ebu İshak İsmail Efendi. İsmail Ağa Camii’nin ölçüleri en, boy ve yükseklik olarak Kabe’nin ebatları ile aynı. Ayrıca tüm duvarları tıpkı Kabe gibi farklı ölçülerde. Ayrıca caminin duvar ölçüleri, 9 metre ile 11 metre arasında. Bununla birlikte Caminin içinde sekiz mermer sütunu var ve üzerinde kadınlar mahfili var. Ayrıca cemaat bölümünün üstünde beş küçük kubbesi olan caminin kubbeleri aynı Kabe’nin çevresindeki revaklar gibi.

 

Kabe-i Mescid Cami

Tokat merkezde bulunan Kabe-i Mescid cami, 1600’lü yıllara ait. Tam kesin bir tarih olmasada bu Cami, geçmişte içerisinde çıkan bir yangından dolayı yıkıma uğramış ve günümüze kadar gelmeyi başarmış. Halk arasında dolaşan bazı rivayetlerde ise caminin temelinde Mekke’den getirilen toprağın bulunduğu iddia ediliyor. Cami Kabe ölçülerine .Zaman içerisinde yapılan eklentiler sonucunda cami genişlemiş olsa da ilk yapılan bölümü özelliğini kuruyor. Ve bu yapı kabe ölçülerinde.

Geçmişte burada çıkan yangından dolayı yıkıma uğramış. Ayrıca Kabe-i Mescid’i yeniden inşa etmişler.1600’lü tarihte yapılma ihtimali var. Karşısında yazmacılar hanı var.

MUHAMMED CAN AKYÜREK’İN HABERİ

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu