Balıkesir Merhaba Gazetesi

KABIZLIK GİDERİCİ BİTKİSEL ÖNERİLER

KABIZLIK GİDERİCİ BİTKİSEL ÖNERİLER
06 Ocak 2015 - 0:05

Genel

Kabızlık diğer adı ile konsitipasyon, barsak hareketlerinin yetersiz kalması yada barsak hareketlerinin %25 inden çoğunda dışkılama güçlüğü kabızlık olarak adlandırılmaktadır. Kabızlık çok kimsede barsakların çalış­masınınbozukluğu sonucu görülür. Buna sebep çok kere kötü alışkanlık ve ıkınma yetersizliğidir. Yani alınan besinlerin barsaklardan geçişi normaldir. Besin artıkla­rı dışkı şeklinde ortalama 18 saat sonra barsağın son bölümüne yani rektuma ulaşmaktadır. Ancak dışkılama refleksi geç uyandığından, çeşitli nedenlerle tuvalete gitmeyi ihmal eden kimse rektumunu boşaltamamaktadır. Uzun süren kabızlık dışkıda toksik mad­delerin etkisiyle baş ağrısına, sindirim bo­zukluğuna, zayıflamaya ve rengin solmasına neden olur. Rektumda uzun süre ka­lan dışkı sertleşir, fekalom denen taş şek­lini alarak barsakta tıkanmalarına sebep olabilir. Yanlış beslenme, yani uzun süre et, pirinç, unlu gıdalar gibi az posa bırakan şeyler yenince de kabızlık meydana gelir. Bol ye­şil sebze, meyve, sulu ve sellülozlu yani kepekli bir diyet ise kabızlığa engel ol­maktadır. Bazı kimselerin kullandıkları ilaçlar da (morfin, kodein, antikolinerjikler) kabızlığa neden olabilirler.  Genel olarak nüfusun %1-1,5 uğuna denk gelen bu rahatsızlık sonucunda gaz sancılarına da sebep olabilmektedir. Devam eden bir barsak rahatsızlığı olanların bir an önce hekim kontrolünde tedaviye başlamalarını önerim. Lakin akut şekilde kişiyi bulan hastalık için bazı bitkisel kürler yararlı olabilecektir.

SİNAMEKİ

Baklagiller familyasına ait olan bitki halk arasında kabızlık denildiği zaman ilk akıla gelen bitkiler arasında ilk sırayı her zaman korumuştur. Müshil etkisi çok güçlü olan bu bitki kontrollü bir dozaj ile tedaviye etken olarak kullanılabilir. Zayıflatıcı etkisinin olmadığını vurgulamak isterim. Lakin toksin atıcı özelliğe sahiptir.  Sinameki türlerinin yaprak ve tohumlarında reçine, flavon türevleri ile etkili madde olarak serbest ya da glikozit durumunda antrasen türevleri bulunur. Aktarlarda ise sarı çiçekli sinameki yapraklarını bulmanız mümkündür. Kabızlığa karşı müshil etkisi yıllardan bu güne kadar gelmiş olup değişik araştırmalar sonucunda farklı tıbbi kullanımları da ortaya çıkmıştır.  Sirke ile kaynatılarak saç derisine sürüldüğünde saç dökülmesini önler. Bu karışım egzama ve yaralara karşı da yararlıdır.
Sinameki uzun süre kullanırsa bağımlılık ve bağırsaklarda tahriş yapabilir. Ayrıca, fazla miktarda kullanmak da zararlıdır. Bağırsakların çalışmasını hızlandırdığından ilaçların emilimini azaltabilir, bu sebeple ilaç kullananların sinameki kullanmamaları tavsiye edilmektedir. Rahim kaslarının kasılmasına ve bu sebeple düşüğe neden olabileceği için hamilelikte sinameki kullanılmamalıdır.

Kullanımı ;Sinameki yapraklarından veya meyvelerinden iki kahve kaşığı demliğe konur ve üzerine 250-300 ml kaynar su ilave edilir. 5-10dk demlenmeye bırakıldıktan sonra içilir.

HİNT YAĞI

Akdeniz iklimin görüldüğü yerlerde doğal olarak yetişir veya kültürü yapılır. Tohumlarında bulunan risin maddesi zehirlidir.

Tohumlarından elde edilen yağ, renksiz-soluk satı renkli, hafif kokulu bir yağdır. Alkolde kolaylıkla çözünür. Yağın hazmı zor olduğu için yemeklik yağ olarak kullanılmaz. Tıpta kullanımı yaygındır. Yağın bileşimini özellikle Risinoleik asit oluşturur. Yağın incebağırsaklar üzerinde müshil etkisi vardır. 15-30 gramlık miktarı kuvvetli müshil etkisi yapar. Bebekler için pişik önleyici kremlerde de katkı maddesi olarak bulunur. Antiseptik özellikleri enfeksiyonlarla savaşmaya yardımcı olur. Vücudun zararlı serbest radikallerle savaşmasını sağlayan mükemmel antioksidan özellikleri vardır. Anti-inflamatuar özellikleri vücudun çeşitli yerlerindeki iltihabın giderilmesi için yardımcı olur. HEKİM kontrolünde kullanılmasını tavsiye ederim. İlaçlar ile etkileşim yapabilir.  Hint yağının cilt ve saçtaki etkileri ile ilgili ilerleyen zamanlarda “Hayatınıza Güzellik Katın” yazı dizisinde yer vereceğim…

KABIZLIK İÇİN KULLANILABİLECEK DİĞER DOĞAL YOLLAR

  • Erik
  • Armut
  • Elma
  • Böğürtlen
  • Ahududu
  • Kayısı
  • Keten tohumu
  • Nohut
  • Enginar

 

 

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.