GündemTürkiye Gündemi

KADIN ÇİFTÇİLERİMİZİN ELİNİN DEĞDİĞİ TOPRAKLARIMIZ BEREKETLENİYOR

KADIN ÇİFTÇİLERİMİZİN ELİNİN DEĞDİĞİ TOPRAKLARIMIZ BEREKETLENİYOR

 

AK Parti Balıkesir Milletvekili, Adalet Komisyonu Kâtip Üyesi ve KEFEK Komisyonu Üyesi Av. Belgin Uygur, Dünya Kadın Çiftçiler günü dolayısıyla açıklamalarda bulundu.

Milletvekili Uygur “Dünya Kadın Çiftçiler Gününü kutluyor, tüm emekçi kadınlarımıza ülke ekonomisine verdikleri değerli katkılardan dolayı teşekkür ediyor, başarılar diliyorum” dedi.

 

 “Tarımsal üretimde büyük sorumluluk üstleniyorlar”

Milletvekili Uygur, Türkiye’de ve dünyada tarımsal üretimin her kademesinde kadınların rolünün çok büyük olduğunu ifade ederek, “Her alanda olduğu gibi tarım ve hayvancılık üretimine de kadın eli değmekte, topraklarımız emekçi kadınlarımızın alınteriyle işlenmekte ve bereketlenmektedir” dedi.

Milletvekili Uygur, kadın çiftçilerin evlerindeki görevlerine ek olarak tarımsal üretimin her aşamasında büyük sorumluluk üstlendiğini; kadınların tarıma, aile ve ülke ekonomisine olan maddi ve manevi katkılarının değerini çok iyi bildiklerini ve onların taleplerini karşılayabilecek şekilde güçlendirilmesi için çabaladıklarını ifade etti.

 

“Tarım istihdamının yüzde 44’ü kadın”

Milletvekili Uygur sözlerine şöyle devam etti; “Bugün ülkemizde, tarımda istihdam edilen 5,1 Milyon kişinin 2,2 milyonunu kadınlar oluşturmaktadır. Tarım istihdamının yüzde 44’ünü oluşturan kadınlarımız için özel politikalar üretilmesi gerekmektedir. Bu anlayışla AK Parti hükümetlerimiz döneminde tarımsal kalkınma içindeki kadının ekonomik rolünü artırmak, sosyal statülerini geliştirmek, tarımda girişimci ve istihdama katılan kadın sayısını en üst seviyeye çıkarmak için kırsalda kadına yönelik bir çok politikayı hayata geçirdik. Bu politikalar Cumhurbaşkanlığımız tarafından açıklanan Kalkınma Planlarında yer aldığı şekliyle her dönemde daha da geliştirilerek ilgili Bakanlıklarımız tarafından hayata geçirilmiştir.”

 

“Kadın olmadan kırsal kalkınma olmaz ”

Milletvekili Uygur, “Kadın olmadan kırsal kalkınmanın olamayacağı düşüncesiyle hükümetlerimiz döneminde kadınların sorunları bütüncül olarak ele alınmıştır. Evlenme ödeneğinden, Doğum ödeneğine; Eğitimden İstihdama; Hibeden, Desteğe kadar kadınlarımızın sorunlarına yapısal ve uzun vadeli politikalarla çözümler geliştirilmiştir.” dedi.

Milletvekili Belgin Uygur, kadın çiftçilerin finansal, eğitim ve üretimle ilgili tüm sorunlarını çözüme kavuşturacak politikaların ilgili Bakanlıklar nezdindeki kurumlar tarafından uygulandığını ifade ederek hem Türkiye genelinde hem de Balıkesir’de yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.

 

Kadın yatırımcılara ilave puan ile destek

Uygur, “Tarım ve Orman Bakanlığımız bir çok proje kapsamında kadın yatırımcılara proje seçimindeki puanlama aşamasında ilave puan vererek projelerinin ön sıralara çıkmasını sağlamaktadır. Tarım ve Orman Bakanlığımız birçok il ve ilçede tarımsal kaynaklara göre kadın çiftçiler için kurslar düzenlemektedir. Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK)’ya hayvancılık, İşleme ve pazarlama ile Çiftlik faaliyetleri yatırımlarında proje başvurusu yapan girişimci kadınlara ek puan verilmektedir. Orman Genel Müdürlüğü, orman köylüsü kadınlarımıza yönelik mikrokredi destekleri vermektedir. Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımız ise kırsaldaki kadın çiftçilerimize yönelik çok değerli eğitimleri hayata geçirmektedir” dedi.

 

“Balıkesirli çiftçi kadınlarımızın daima yanındayız ”

Milletvekili Uygur, tarım ve hayvancılık şehri Balıkesir’de kadın çiftçilerin kalkınmasını, güçlenmesini sağlayan çok önemli desteklerin hayata geçirildiğini ifade etti. Uygur; “Balıkesir’de, Tarım ve Orman Bakanlığımız tarafından bugüne kadar 14 ilçemizde, 728 kadın çiftçimize kooperatif eğitimi, 10 ilçemizde 281 kadın çiftçiye kadın çiftçiler tarımsal yeniliklerle buluşuyor projesi eğitimi ile Beslenme ve Gıda için bioçeşitlilik projesi kapsamında 5 ilçede 276 kadın çiftçimize eğitim verilmiştir. Yine çiftçi toplantısı ve çiftçi kursundan oluşan faaliyetlere, 1831 kadın çiftçimiz katılmış ve faydalanmıştır. Genç Çiftçi Projesi Hibe Desteği kapsamında ise 487 kadın çiftçimiz farklı konularda proje yaparak 14.610.000 TL hibe desteği almıştır” dedi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu