GündemTürkiye Gündemi

Kadına Yönelik Şiddet İnsan Hakları İhlalidir!

Kadına Yönelik Şiddet İnsan Hakları İhlalidir!

Balıkesir Mimarlar Odası Balıkesir Şube Başkanı Betül Dikici TMMOB Balıkesir İKK adına yazılı bir açıklama yaptı. Yapılan açıklamada“ Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’ı öncelikle tüm kadınlardan özür dilemeye, sonrasında da derhal istifa etmeye davet ediyoruz ” dedi.

“Üzgün Ve Öfkeliyiz”

TMMOB Kadın Çalışma Grubu tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Daha üç gün önce Altınova ve Akçay’da işlenen Kadın Cinayetleri İstanbul Sözleşmesi Yaşatır haykırışlarımıza kulak tıkayan erkek egemen anlayış, kadınları evde, iş yerinde, sokakta katletmeye devam ediyor.  Yine yüreğimiz yandı; bir günde iki kadın erkekler tarafından öldürüldü.  Üzgünüz,  öfkeliyiz. Bölgemizde bir günde iki kadın katledildi. Hem de,  pandemi döneminde kadına yönelik şiddetin yüzde 32 oranında arttığının açıklandığı, Aile Bakanı Derya Yanık’ın bu oranın  ‘tolere edilebilir düzeyde’ olduğunu söylediği bir günde. Birgül ve Sibel katledildi.”

Kadına Yönelik Şiddet İnsan Hakları İhlalidir

“Son bir yıldır pandemi sürecinde, kadına yönelik her türlü şiddetin ve kadın cinayetlerinin sistematik olarak arttığı görülmektedir. Yapılan gerici açıklamalar, iş yerlerinde yaşanan taciz, mobbing, ekonomik, fiziksel şiddet, flört şiddeti, kadına yönelik taciz ve tecavüzün sıradanlaştırılarak yaygınlaşmasına çanak tutmaktadır. Yok hükmündeki 20 Mart 2021 tarihli İstanbul Sözleşmesi’nin fesih kararından sonra, Kadın Cinayetlerini Önleyeceğiz Platformu verilerine göre, Mart ayında 28 kadın cinayeti işlenmiş olup, 19’u şüpheli ölümdür. Nisan ayında 16 kadın cinayeti işlenmiş, 14’ü şüpheli ölümdür. Daha bir gün önce bir kadın, koruma istediği karakoldan dönerken vuruldu; bir başka kadın ise, tedbir kararı aldırdığı erkek tarafından öldürüldü.Tüm bunlar içimizi yakarken, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı pandemi döneminde artan kadına yönelik şiddet için ‘tolere edilebilir’ dedi.

Tolere Etmiyoruz!

Tolere etmek; Türk Dil Kurumu’na göre ‘hoşgörmek, katlanmak, tahammül etmek’ anlamına gelmektedirler. Görevi kadınları korumak olan devletin kadın bakanı, dayak yemeyi, bıçaklanmayı, cinsel şiddete uğramayı ve öldürülmeyi ’ tolere edin’ diyor. Tolere etmiyoruz!Sarf ettiği bu sözle oturduğu koltuğun hakkını veremeyeceği gibi, kadın haklarına yönelik mücadelemizi de baltalayacağını açıkça gösteren, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’ı öncelikle tüm kadınlardan özür dilemeye, sonrasında da derhal istifa etmeye davet ediyoruz. Biz TMMOB’li mühendis, mimar, şehir plancı kadınlar, salgına, yaşadığımız her türlü olumsuz koşullara ve eşitsizliğe rağmen, sesimizi yükseltmeye, haklarımızın savunucusu ve hukuksuzluğun takipçisi olmaya devam edeceğiz.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu