Balıkesir Merhaba Blog YazılarıGündemYaşam

Kadınların Hakim Olduğu Toplumlar

Anaerkil toplumlar sadece bir mitolojiden ibaret değildir. Onlar hala günümüzde varlıklarını korumaktadır. İşte Kadınların Hakim Olduğu Toplumlar

Kadınların Hakim Olduğu Toplumlar

Anaerkil, standart tanıma göre “anaerkine dayanan bir aile, grup veya toplumdur”. Anaerkil toplumlarda annenin soyu ilerler ve kişinin mülkiyeti kadın soyundan miras alınır. Mitolojik Amazonlar gibi bugün de gerçek dünyada gelişen kadın liderliğindeki toplumlar vardır. İşte Kadınların Hakim Olduğu Toplumlar

Mosuo

Çin’de Tibet sınırına yakın olan Yunnan bölgesinde bulunan Mosuo, belki de dünyada en çok bilinen anaerkil toplumdur. Çin hükümeti Mosuo’yu Naxi olarak bilinen başka bir etnik azınlığın bir parçası olarak sınıflandırmakradır. Ancak bu ikisi hem kültür hem de dil açısından birbirinden farklıdır.

Mosuo’da geniş aileler bulunmaktadır. Ayrıca her ailenin başında bir anne rahip olmaktadır. Aile soyu kadın tarafından ilerlemektedir. Bununla birlikte mal varlığı anasoylu boyunca aktarılmaktadır. Genel olarak kadınlar ticari işlerde, erkekler ise siyaset alanında etkin rol oynamaktadır. Çocuklar annelerinin evlerinde kalmaktadır ve onların soyadlarını taşımaktadır.

Kadınların Hakim Olduğu Toplumlar

Mosuo’da bizim bildiğimiz anlamda evlilikler olmamaktadır. Burada kadınlar eşlerini evlerine giderek seçmektedir ve asla beraber yaşamamaktadır. Buna da “yürüyen evlilik” denmektedir. Çocuklar her zaman anne gözetiminde büyümektedir. Babaya ise çok az bir rol düşmektedir. Hatta bazı durumlarda babanın kimliği bile bilinmemektedir.

Minangkabau

Dört milyon nüfusu ile Endonezya’nın Batı Sumatra kentinde bulunan Minangkabau, bugün dünyada bilinen en büyük anaerkil toplumdur. Burada anne toplumun en önemli kişisi olarak kabul edilmektedir. Ayrıca mal varlığının anneden kıza alınıp miras bırakılmasını gerektiren aşiret yasası bulunmaktadır.

Minangkabau toplumunda erkekler politik ve ruhani liderlik rollerini üstlenirken, kadınlar genellikle ev dünyasını yönetmektedir. Bununla birlikte, her iki cinsiyet de güçler ayrılığının onları eşit düzeyde tuttuğu düşünülmektedir. Evlendikten sonra her kadın kendi yatak odasına sahip olmaktadır. Koca onunla yatabiliyor ancak sabah annesinin evinde kahvaltı yapmak için erkenden kalkıp gitmesi gerekmektedir.

Kadınların Hakim Olduğu Toplumlar

Erkekler 10 yaşına geldiklerinde annelerinin evlerinden ayrılmaktadır ve erkek mahallelerinde kalmaktadır. Bu mahallelerde pratik beceriler ve dini öğretiler öğrenmektedir. Klan şefi her zaman erkek olsa da, kadınlar şefi seçer ve görevlerini yerine getiremediğini düşündüklerinde onu görevden alabilmektedir.

Akan

Bu halk, Batı Afrika’da bulunan Gana’da yaşamaktadır. Ayrıca Akan toplumu temelde kişinin kimliğinin, mirasının, servetinin ve politikasının belirlendiği klanlar etrafında inşa edilmiştir. Klanların kurucuları kadındır. Ancak erkekler geleneksel olarak klan içinde liderlik pozisyonlarına sahiptir. Ancak bu liderlik pozisyonları da erkeğe anneleri veya kız kardeşleri aracılığıyla geçmektedir. Çoğu zaman erkekten yalnızca kendi ailesine değil, tüm kadın akrabalarına destek olması beklenir.

Kadınların Hakim Olduğu Toplumlar

Bribri

Bribri, Kosta Rika‘nın Limón eyaletinde bulunan Talamanca köyünde bir rezervde yaşayan 13.000’den fazla kişiden oluşan küçük yerli bir gruptur. Diğer birçok anaerkil toplum gibi Bribri de klanlar halinde oluşmaktadır. Her klanda geniş bir aile vardır ve klan kadınlar tarafından yönetilmektedir. Ayrıca geleneksel olarak toprağı miras alabilen yalnızca kadınlardır. Ayrıca kutsal Bribri ritüellerinde kullanılan kakaoyu hazırlama hakkı da sadece kadınlara verilmiştir.

Bribri 1600X768 1

 

Daha fazlası için tıklayınız.

 

 

Bu haber www.gazetemerhaba.com'a aittir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu