Öncelikle siz değerli dostlara, sonra da Büyükşehir Merhaba Gazetesine kocaman sanat dolu bir MERHABA. Bu benim ilk köşe yazım defalarca sahneye çıkmış biri olarak söyleyebilirim ki şuan karşımda belki yoksunuz ama inanın bu yazımı okuyan kalabalığı hissedebiliyorum ve çok heyecanlanıyorum bu satırları yazarken. Sanat dolu bir merhaba dedim sizlere çünkü sanatın dışında anladığım ya da becerebildiğim başka bir konu yok. Bunu da ne kadar becerebildiğim tartışılır gerçi! Zaman zaman sizi bu köşemden sanatla ilgili konularda dilimin ve kalemimin daha doğrusu klavyemin bastığı kadarıyla rahatsız edeceğim. Bazen bana kızacaksınız bazen tatlı bir tebessümle yazılarımı okuyacaksınız, eleştirilerim hem sizi hem kendimi bazen de yapılanları ve yapılmayanları. 22 yıllık tiyatro geçmişimde deney imlediğim bazı tecrübelerimi aktarmaya çalışacağım bazen. Ve sanat hayatımın en zor olan dönemini son 5 yılımı yani Balıkesir’de sanat yapmaya çalıştığım dönemleri anlatacağım çoğunlukla da… Ne garip değil mi memleketimde 22 yıllık tecrübemin en zor dönemini yaşamış olmam! Hele de mevzu bahis kültür ve sanatken… Neyse ilk yazıdan duygusala bağlamayalım hemen!..
İlkyazımda ne yazmalıyım diye düşünüyorum sanat adına. Aslında konuşulacak yazılacak o kadar çok şey var ki memleketimin koca yürekli güzel ama bir o kadar sanattan yoksun bırakılmış güzel insanları… Sizler aslında çok değerlisiniz, ama bu değeri sizler kendi içinizde ne kadar biliyorsunuz çok önemli olan bu! Sanat özel insanların işidir. Ama sanatla ilgilenen insanlarda çok özeldir. Balıkesir’de sanat üzerine bir şeyler yazmak istiyorum ama kafamda birkaç soru var!..
Mesela benim güzel memleketimin güzel insanları gazetede sanat adına yazılmış birkaç satırı ne derece de merak edip okur? Mesela benim güzel insanlarım gazete okur mu? Ya da okuduğu gazete de spor haberleri olan sayfaları okumak ilk akla gelen şeydir de, kültür ve sanat sayfalarını okumak ne zaman akla gelir ya da gelir mi? Mesela benim güzel insanlarım sadece genel kültür adına bile olsa benim kültür bakanımın adını bilir mi? Devletimin kültür ve sanat adına izlediği yol haritasını ne kadar merak eder ve takip eder? Balıkesirimin güzel insanı şehrinde kaç müze var, kaç tiyatro var,kaç sinema var, kaç konser salonu var hiç merak etmiş mi? Eğer bunlar sayıca çok ise (bu şuan için mümkün görünmüyor memleketimde) bunları kaç kere ziyaret etmiş? Şehrimde ayda kaç tane sanatsal etkinlik yapılır? Kaç tiyatro etkinliği düzenlenir? Kaç konser verilir? Kaç tane resim sergisi ya da fotoğraf sergisi açılır? Bilir mi… Hiç opera izlemiş midir benim koca yürekli memleketi-min sanat aç insanları? Ya da güzel bir bale gösterisi?.. Şehrimde dans geceleri düzenlenir mi halk oyunları hariç kaç tane dans türü vardır merak eder mi ilgi alanına girer mi? (Sakın halk oyunlarını dışladığımı düşünmeyin! Onu konuda ilgili ve meraklı olduğunuzu tahmin ediyorum). En önemlisi de bu sanata şahit olmak isteyenler bir bedel ödemek zorundadır. Sanat bedava yapılmaz, sanat bedava yapılırsa bir değeri olmaz; benim güzel memleketimin kocaman yürekli emeğe saygı gösteren güzel insanları bunu bilirler mi? En çok da şu soruyu merak eder dururum “Sanat sanat için midir, sanat toplum için midir?” sevgili dostlar…Kafam da deli sorular….
Birkaç soru var dedim ama beynimi meşgul eden çok soru varmış sanırım. Ben bu soruların üzerine biraz düşünmek istiyorum. Sanırım ilkyazımı bu sorulara cevap bulmaya başladıktan sonra yazmalıyım. Sizden rica etsem o zamana kadar bir beş dakikacığınızı ayırıp bu soruların kaç tanesine olumlu yanıt vereceğinizi bir düşünür müsünüz? Eğer bu sorulara meraklarınız artarsa ya da zaten varsa o zaman burada sanat adına birçok paylaşımımız olur ve güzel şehrimize sanat adına inanın büyük katkılar sağlarız hep birlikte. Ha yok ben pek merak etmedim bu soruların yanıtlarını diyorsanız bende vaktiniz çok çalmadan köşeme çekilir daha merak ettiğiniz konular için bana ayrılan bu köşeyi meşgul etmeden çekiliveririm bir kenara. Sevgiyle kalın dostlar ve tabii ki sanat dolu kalın…