GündemKöşe Yazıları

Kahve Kokulu Hikâyeniz Var Mı?

Kahve Kokulu Hikâyeniz Var Mı?

 

Covid-19 Pandemi döneminden birkaç yıl evvel severek okuyup bitirdiğim, Balıkesir-Bigadiçli bir öğrencimin tavsiyesiyle okuyup zevkle tamamladığımKAHVE KOKULU HİKÂYELER” kitabından alıntı yazıyla kalemime renk katayım. Kişisel gelişim serisinin kitaptaki iç kapak yazısı, başlığın giriş cümlesi:

Sevgi her mevsimde olan ve elin ulaşabileceği bir meyvedir.

Çok da anlamlı bir cümle… Sevgi parmak uçlarımızda, yanı başımızdadır aslında. Ağaca uzanıp koparabildiğimiz meyve dalları misalidir hem de. Ama sevgiyi hissedebilecek kalp nerede, o önemli. Kahve tanelerinin incecik kıvama getirilerek öğütülmüş hâldeki enfes kokusu, sarı leblebinin makineden etrafa yaydığı mis koku, sıcak çerezlerin kokusu, bir fincan kahvenin buharı, kahve çekirdeklerinin bereketi nasıl da yazar/ını satırlarda buluşturur.

***

         “İnsan dünyaya hangi bakış açısından bakarsa, dünyayı o bakış açısının gerektirdiği gibi görür.” Ahmet Mithat Efendi’nin bu sözü de aynı eserin Sevgi Dersi” başlıklı yazının girişine konmuş. Hayat da bir fincan kahve misalidir. Önemli olan yüz yıl yaşamak değil, insanoğlu isterse kırk yıla bile çok şey sığdırabilir. Ömrü dolu dolu ve bereketiyle, bir fincan kahvenin kırk yıl süren hatırı ve hatırası misali yaşayabilmektedir marifet. “En çok yaşamış olan uzun yıllar yaşamış olan değil, yaşamın anlamını en fazla anlamış olan insandır.”  diyerek S. Kierkegaard ne güzel vurgulamış anlatmak istediklerimi. İyilik yapmak için mazeret üretmemeli, bir fincan kahve içebilecek kadar zaman kendimize her gün ayırabilmeli. “İyilik yapma kabiliyetinde olup da yapmayan insan suç işlemiş sayılır.” der Pestalozzi.

  Kahve kokulu hikâyeniz var mı? Kahve çekirdeklerinin bereketinde çoğalan anılar biriktirdiniz mi? Yeni çekilmiş gram kahvenin buharında biriken dostluklar biriktirebildiniz mi? Kahve kokulu hikâyelerden birinin kanlı canlı kahramanı olmak ister miydiniz? Karar sizin. Kahve çekirdeklerinin bereketi, atadan kalma tarihî fincanlarda içilen Osmanlı kahvesinin tadı, ince belli kupalarda yudumlanan Türk kahvesinin lezizliği muhabbet saatinize konuk olsun. Sizin de birer kahve kokulu hikâyeniz doğsun.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu