Kalabalık Ortamdan Bulaşıyor!

Kalabalık Ortamdan Bulaşıyor!

Kalabalık Ortamdan Bulaşıyor! Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Süda Tekin, “Strep A virüsü nasıl bulaşır?” Sorusunu yanıtladı

Kalabalık Ortamdan Bulaşıyor!

Kalabalık Ortamdan Bulaşıyor! Strep A virüsüne dair tüm bilgiler burada

“A grubu beta hemolitik streptokok” olarak da bilinen Streptococcus pyogenes, toplum içinde “Beta” olarak bilinmektedir. Ayrıca insan boğazında veya derisinde taşınabilen bir bakteri grubudur. Dünya çapında özellikle 5-15 yaş aralığındaki çocuklarda enfeksiyona yol açar ve yılda 500.000’den fazla ölümden sorumludur.

Strep A virüsü nasıl bulaşır?

İnsanlar arasında bu bakteri yakın temas, öksürük ve hapşırma yoluyla bulaşmaktadır. Kalabalık ortamlar, okullar ve bakımevleri bulaşmanın yoğun olduğu yerlerdir. Ayrıca buralarda salgın görülmektedir.

Belirtileri nelerdir?

Grup A streptokok (GAS) enfeksiyonu genellikle bademcik iltihabı, farenjit, ciltte yumuşak doku enfeksiyonu ve Kızıl gibi yüksek ateşle seyreden hastalıklara neden olur. Sağlıklı kişilerde GAS enfeksiyonu -penisilin grubu- antibiyotiklerle kolayca tedavi edilir. Tedaviden 24 saat sonra hastalığın bulaşıcılığı durur.

Bununla birlikte, nadir durumlarda GAS enfeksiyonu, ciddi kas enfeksiyonu ve toksik şok sendromu gibi hayatı tehdit eden durumlara neden olmaktadır. Ayrıca bu klinik tablonun yanı sıra, ciddi böbrek hastalığı, akut romatizmal ateş ve kalp hastalığı gibi bağışıklık sistemi aracılı hastalıklara da neden olmaktadır.

Son aylarda dünyayı alarma geçirmiştir. Ayrıca eskiden çocuklarda çok nadir görülürken, şimdilerde bir miktar artış görülmektedir. Artan invaziv A grubu streptokoksik enfeksiyonu ölümcül sonuçlar doğurmaktadır. Özellikle bağışıklık sistemi baskılanmış kişilerde kana karışarak şiddetli enfeksiyona ya da ölüme neden olabilmektedir. Bakterinin invazyonu (kana karışmasıyla) hastalarda 38 derecenin üzerinde yüksek ateş ve şiddetli kas ağrısı gibi belirtilere ek olarak, açıklanamayan kusma ve ishal şikayetleri de görülmektedir.

Kalabalık Ortamdan Bulaşıyor!

Koruyucu bir aşısı var mı?

GAS önlemede etkin bir aşı yoktur. Hasta kişilerle yakın temasın engellenmesi, maske ve hijyen kurallarına uyulması önemli ve gereklidir.

Ayrıca daha fazlası için tıklayınız.

Referans: Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Süda Tekin

sağlık aşı virüs sağlık gündemi strep a ölüm tehlikesi strep a virüsü belirtileri strep a virüsü tedavisi uzmanlardan uyarı türkiye sağlık gündemi