GündemKöşe YazılarıProf. Dr. Nilay ŞAHİN

KALBİN İYİLİKLE VE SAĞLIKLA DOLSUN!

Prof. Dr. Nilay Şahin
Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı
www.drnilaysahin.com

Nisan aynın 8-15’ i arası kalp haftası. Amaç kalp sağlığımızın önemini ve kalbimizi daha iyi korumamız gerektiğini hatırlatmaktır. Gerçekten hepimizin hastalanmasından korktuğu ancak bir o kadar da ihmal ettiği bir organ kalp. Peki aşık olunca, heyecanlanınca, korkunca vs. farklı duygularımızda bize varlığını hissettiren kalbimiz aslında ne iş yapıyor hiç düşündünüz mü? İşte cevabı; kalp, vücudun her yerine milyonlarca galon kan yollayarak pek çok dokunun beslenmesini sağlayan ve yine pek çok dokuda işe yaramayan atık ürünleri uzaklaştıran dokudur. Bu nedenledir ki kalp bozulduğunda vücudun pek çok temel fonksiyonları başarısız olur, bazıları ise neredeyse durur.

Bugün kısaca sizlerle işte bu kadar hayati bir yere sahip olan kalbimizi korumak için neler yapabiliriz bunu paylaşacağım. Öncelikle kalbimizi zayıflatan şeylerden biraz söz edelim. İlk sıralarda özellikle son yılların modası olan diyetlerin altını çizmek gerekir. Zayıf ve kötü programlanmış bir diyet kalbi ciddi anlamda zayıflatabilir. Yine ileri derecede hareketsizlik ve egzersiz eksikliği kalbe zarar veren önemli unsurlardandır. Sigara, sık geçirilen enfeksiyonlar, şanssız genler yani ailede kalp hastalıklarının bulunması kalp hastalığı riskini arttıran faktörlerdendir. Özellikle bu faktörlerin varlığı kalpte en sık görülen sorunlardan biri olan damar darlığına yol açarak felç, kalp krizi gibi ciddi sağlık problemlerine neden olabilir.

Tüm bunları göz önünden bulundurduğumuzda sağlıklı bir yaşamla kalp sağlığımızı önemli ölçüde koruyabiliriz. Bunun için elbette kilo kontrolü, sigara içmemek, düzenli egzersiz yapmak ve sağlıklı beslenmek çok önemlidir.
Hepinize iyilikle dolu, sağlıklı bir kalp dilerim..

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu