GündemKöşe YazılarıProf. Dr. Nilay ŞAHİN

KALBİNİ SEVİYORSAN DİŞİNE BAKTIR!

Diş sağlığınıza ne kadar önem veriyorsunuz hiç düşündünüz mü? Bazen vücudumuzu genel bir taramada geçirmek ister bir şey var mı diye baktırmak eminim herkesin aklından geçiyordur! Peki ya dişlerimize baktırmak geçiyor mu? Sanırım çoğunuzun cevabı hayır olacaktır. Oysa ki diş hijyeni o kadar önemli ve değerli ki! Ben sizlerle bugün diş sağlığının etkilediği durumlardan sadece birini paylaşacağım; kalp hastalıkları. Evet yanlış okumadınız diş ve kalp sağlığı birbirini etkileyen iki bölgedir.

Yapılan çalışmalarda diş eti hastalıklarının kalpte bir takım sorunlara yol açtığı gösterilmiştir. Bunun nedeni olarak da diş eti sorunlarına bağlı boyun damarlarında görülen kalınlaşma suçlanmıştır. Hatta bu damarlarda görülen kalınlaşmanın şeker hastalığıyla da ilişkili olduğu belirtilmiştir.

Peki diş eti problemleri kalpte ne gibi sorunlara yol açıyor derseniz işte cevabı. Özellikle kalp damarlarında kireçlenmeye demek doğru olacaktır. Yine diş etlerinde sürekli görülen bir iltahabın kalp krizi riskini arttırdığı tespit edilmiştir.

İyi de böyle bir riskten nasıl kurtulalım? Öncelikle florürlü diş macunu ile günde iki kez dişlerimizi fırçalayalım. Ardında dişler arasında her gün diş ipi veya temizleyici ile temizleyelim. Ve elbette dengeli beslenmeli ve yemek arası atıştırmalıkları sınırlayalım. En son olarakta diş muayenesi ve profesyonel diş temizliği için düzenli olarak diş hekimimizi ziyaret edelim.

Sağlıklı, ışıl ışıl dişleriniz olması dileklerimle…

 

Prof. Dr. Nilay ŞAHİN

Balıkesir Üniversitesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı

www.drnilaysahin.com

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu