GündemKöşe Yazıları

Kalçamız Neden Ağrır?

Kalçamız Neden Ağrır?

Kalça ağrısı gerçekten hastaları müzdarip eden, önemli olmayan sorunlarında bile ciddi ağrı yaratan bir sorundur. Peki nedir bu sorunlar, kalçamız neden ağrır? İşte bu hafta sizlerle bu konuyu paylaşmak istedim.

Şimdi öncelikle nerelerimizde ağrı hissedersek kalçada bir sorun olduğunu düşünmeliyiz bununla konuya başlayalım. Leğen kemiği bölgesi, kaba bölgelerimiz olarak adlandırdığımız yani belin alt bölgesindeki alanda görülen ağrılar, kasık bölgesi, bacak iç ve dış yan kısmında hissedilen ağrıların nedenleri arasında kalça ekleminde görülen sorunlar yer alabilir. İyi de neler oluyor da kalça eklemimize bu bölgelerde ağrıya neden oluyor? İşte bu nedenlerin başında kalça eklemi çevresinde bulunan ve kalçayı koruyan yastıkçıklar yani bursalar dediğimiz yapıların iltahaplanması yer alır. Bir diğer neden kalça kaslarının kemiğe yapışma yerinde görülen iltahaplanmadır. Bu özellikle zorlanmalar sonrası sık karşımıza çıkan bir durumdur. Yine sık görülen başka bir sorunda kalça ekleminin kireçlenmesidir. Orta yaşlı insanlarda sıklıkla görülen kireçlenme özellikle kasık ve kaba bölgelerde ağrıya neden olmaktadır.

Eskiden daha sık görülen ancak son yıllarda neyse ki daha az karşımıza çıkan kalça çıkığı da özellikle çok sıkıntılı bir hastalıktır.  Yine son yıllarda artış gösteren kalçanın beslenme bozukluğu sonucunda gelişen avasküler nekrozda kalça ağrısına neden olan sorunlardan biridir.

İltahaplı eklem romatizmalarını da unutmamak gerekir. Özellikle ankilozan spondilit ve romatoid artrit kalça eklemini tutarak buraya zarar verebilecek hastalıklardandır.

Kemik erimesine bağlı gelişen sinsi kalça kırıkları ve çatlakları da maalesef bizi çok zorlayan sorunlardandır. Ayrıca özellikle spor sonrası gelişen kas zorlanmaları da kalça sıkıntıları arasında sık gördüğümüz sorunlar arasında yer almaktadır.

Daha pek çok hastalığı bulunan kalça hastalıklarında temel olarak sık gördüklerimizi sizinle paylaştım.

Hepinize sağlıklı ve mutlu bir hafta dilerim…

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu