GündemKöşe Yazıları

Kalp Ve Damar Dostu Otlar

Kalp Ve Damar Dostu Otlar

Bedenin en değerli organlarından biri olan kalb vücudumuza kan pompalamakla vazifelidir. Böylesi hayati bir vazifesi olan kalbimiz, günde ortalama 100 bin kez çarpıp yaklaşık 5 ton kan pompalıyor. Ancak bu müthiş organımız artık yorgun ve hasta. Modern hayatın hızı, stresli ortam koşulları ve fast- food tipi yanlış beslenme gibi nedenler kalp hastalıklarının da hızla artmasına yol açmış. Bugün Dünya genelinde ölümle sonuçlanan hastalıkların başında kalp hastalıkları gelmektedir. Kalb ve damar sağlığınız için öncelikle yaşam tarzınızda ve beslenme alışkanlıklarınızda önemli değişiklikler yapmanız gerekir. Doktor ve ilaç tedavilerinin yanında kalp dostu yiyecekler ve şifalı bitkiler ile bu hastalığın önlenmesine destek sağlayabiliriz.

Tabiattaki her bir bitki hatta her bir hayvan, canlı bir ilaç gibi yaratılmış. Her birinin tabiatta önemli görevleri olduğu kadar şifalı özellikleri de var. Bize düşen görev de tabiat eczanesini araştırıp derdimize derman olacak bitkileri bulabilmek. İşte kalb ve damar sağlığımız için tabiat eczanesindeki bazı bitkiler:

Melisa Çayı: Kalp çarpıntısında etkili olan melisa çayı aynı zamanda strese de iyi gelmektedir. Depresyon kaynaklı kalp çarpıntıları için melisa çayı içilebilir.

Lavanta: Lavanta sinirleri yatıştıran bir bitkidir. Bu özelliğiyle lavanta çayı kalp çarpıntısına da iyi gelir.

Zerdeçal: Geleneksel Çin tıbbında kanı sulandırmak için kullanılmaktadır. Yapılan çalışmalarda, zerdeçalın kan trombositlerinin pıhtılaşmasını önleyerek damar sertliğini ve damarlarda plak oluşumunu önlenmesinde yardımcı olduğu tespit edilmiştir.

Kalp

Zencefil: Yapılan çalışmalar, günde 10 gr ya da 1 silme çay kaşığı kök zencefil tüketmenin trombositlerin pıhtılaşmasını azaltabileceği ve arterlerdeki plak oluşumunun temizlenmesine yardımcı olabileceğini göstermiştir.

Nane, Kekik ve Fesleğen: Bu üç tıbbi bitki de kalp için faydalıdır. Bu bitkiler hem çay olarak içilebilir hem de sofralarda taze ya da baharat olarak tüketilebilir.

Tarçın: Kan sulandırıcı özelliği nedeniyle damar tıkanıklığını ve kanın pıhtılaşmasını önleyici etkiye sahiptir. Çubuk tarçını sıcak suya daldırıp içebilirsiniz. Bu sayede kan şekeriniz de düzenlenecektir. İlaç kullanan şeker hastalarında, tarçın bu ilaçların etkisini arttırabilir ve kan şekerinin aşırı düşmesine sebep olabilir. Tarçın özellikle kan sulandırıcı ilaç kullananlarda ciddi risk oluşturabilir.

Bitkisel ürünlerin doğru tüketilebilmesi için tıbbi ve aromatik bitki uzmanlarından görüş alınıp, hekim ya da bu konuda uzman eczacılar tarafından reçetelenmesi gereklidir. Uzmanlar, bu bitki çaylarının günde 2-4 fincandan daha fazla tüketilmemesini öneriyor. Şifalı bitkileri “nasıl olsa doğaldır, fazla alsam da zarar etmez” düşüncesi doğru değildir. Şifalı bitkilerin de diğer bitkilerle ve ilaçlarla etkileşime girebileceği unutulmamalıdır. Bu nedenle, ilaç kullananların ve kronik rahatsızlıkları olan kişilerin tedavi amaçlı bitki kullanmadan önce mutlaka doktoruna danışarak hareket etmesi gerekir.

Tabiat eczaneniz, bitkiler şifanız olması dileklerimle.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu