GündemEkonomiGörüntülü HaberlerÖzel Haberler

“KAMİL’İ” TARİHE YAZDI

Balıkesir’de tam 35 yıldır benzeri görülmemiş bir proje olan, 240 dönüm arazi üzerinde 247 ortaklı 150 metrekare ile 3 bin metrekare arası 14 tipte atölyenin inşaatı ile ilgili sekiz yıl süren aralıksız çabanın, azmin hikâyesini, hikâyenin asıl kahramanı Kamil Güler’e sorduk.

Aslında bu röportajı çok daha önce yapmak istemiştim. Ama aynı zamanda Balıkesir Umum Marangozlar Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı olan Kamil Güler’i projenin tamamlanma aşamasından önce bu röportaja ikna edememiştim.

HAYATIMIN PROJESİ

“Bu benim 10 yıllık hayalim, hayatımın projesi, kazmayı vurunca söz” deyip duruyordu. Sanırım haklıydı da. Çünkü 8 yıl boyunca sabırla adım adım ilerlemesi, sayısız aksaklıkları aşması, siyasi, ekonomik, bürokratik aşamaları aşmak bir yana, birde ikna ettiği meslektaşlarının bu uzun süreçte motivasyonunu diri tutmak zorunda olması, aşırı tedbirli davranmasını haklı kılıyordu. Bizde saygı duyduk ve Kamil Güler’in deyimiyle ‘düğün günü’ kapıya dayanıp projenin temelleri atılınca anlat bakalım dedik.

İşte 35 yıl sonra gelen 120 milyonluk bu muhteşem projeye dair sorular ve Güler’in yanıtları.

Kamil Akyürek: Belki de birçok meslek grubunun hayal ettiği bir projeyi S.S Altıeylül Ağaç İşleri Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi kurarak 35 yıl sonra siz hayat geçirme aşamasına getirdiniz. Öncelikle bu hayaliniz ne zaman oluştu, nasıl oluştu kısaca anlatır mısınız?

Kamil Güler: Tabii. Aslına bakarsanız bu projeyi 2010 yılında henüz odaya başkan seçilmeden önce hayal ediyordum. O zamanlar farklı illerde ihtisas alanlarına yönelik kurulan siteleri ne zaman görsem neden bu Balıkesir’de de olmasın diye hayal ediyordum. Odaya başkan seçildiğim ilk dönemde bu fikri hayata nasıl geçirebiliriz diye kafa yormaya başladık. Zira daha o dönemde bile, meslektaşlarım teknolojik gelişmelerin etkisi, makineleşme gibi nedenlerden dolayı daha modern ve geniş mekanlara ihtiyaç duyuyordu. Henüz Büyükşehir statüsüne girmediğimiz için o dönemde başlama şansımız olmadı. Ama 2014 yılında tekrar oda başkanı seçilmem ve aynı zamanda Büyükşehir statüsüne kavuşmamız ile birlikte gerekli koşullar oluştu ve hemen start verdik.

K. Akyürek: Gerekli koşullar derken neyi kast ediyorsunuz?

K. Güler: Yaklaşık 20 dönümlük bir alana yayılmış, şehrin içinde kalan Mevcut işyerlerimizin, kentsel dönüşüm bölgesi içinde kalması ve hemen karşısına Avlu Balıkesir projesinin yapılacak olması üye esnaflarımızın bir mağduriyet içine düşmesine sebep olacaktı. Üyelerimiz de bu gelişmelerden ötürü tedirgin olunca hayalimizi gerçekleştirmek için büyük bir fırsat yakalamış olduk.

K. Akyürek: Peki bu fırsatı nasıl projeye dönüştürdünüz?

K. Güler: Hemen büyükşehir Belediyesi ile temasa geçip kendilerine hayalimizden bahsettik. Uzun süren toplantılarda üye esnafımızı bir ihtisas alanında nasıl toplayabilir sorusuna birlikte yanıt aradık. Nihayetinde Üye esnaflarımızla birlikte S.S Altıeylül Ağaç İşleri Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi’ni kurup, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından destek almamıza olanak sağlayacak, Organize sanayi sitesinde yer alan 249 bin 589 m2 araziyi satın aldık. Tapumuzu alır almaz bakanlığa başvurarak 2016 yılı yatırım planına girmesini sağladık. Yatırım planına girdikten sonra mimari, mühendislik Projeleri vs. gibi bakanlığın talep ettiği gerekli tüm işlemleri hiç aralık vermeden hazırlayıp sunduk.

K. Akyürek: Öyle bir rahat anlatıyorsunuz ki. Bu kadar kolay mı oldu gerçekten?

K. Güler: Şimdi anlatması kolay geliyor (Güler burada acı acı tebessüm edip) ama aslında bu işlemlerin her bir aşamasında ecel terleri döktüğümüzü söyleyebilirim. İşin o kısımlarını özetlemek bile çok zor.

K. Akyürek: Bakanlığın desteğinden bahsettiniz. Nasıl bir destek aldınız bakanlıktan?

K. Güler: O gün yetkililer bizlere kooperatif kurup Organize Sanayi alanında bir yer satın alınacak ve bir sanayi sitesi kurulacak olursa Bilim, Sanayi ve teknoloji bakanlığının, alt yapıda %100 üst yapıda %60 oranında bir tutara karşılık yıllık %2 oranında bir faizle kredi olanağı sağlayacağı belirtilmişti. Bizde üyelerimizin bize verdiği güçle bu koşulları sağladık ve 26 Nisanda temelleri atılan sitemiz şu anda bakanlığımızın sağladığı bu destekten yararlanıyor.

K. Akyürek: Peki, bu sitedeki işyerleri tek tip mi olacak ve işyerleri sadece imalat için mi kullanılacak?

K. Güler: öncelikle işyerleri tek tip olmayacak. Kurmuş olduğumuz kooperatifte 247 ortağımız var ve bu ortaklarımıza 150 m2 ile 3000 m2 arasında 14 tip işyeri inşa ediyoruz. Yani hem küçük ölçekli esnafımıza, hem orta ölçekli esnafımıza, hem de büyüme hedefi olan esnafımıza hitap ediyoruz. İkinci olarak ta bu işyerleri sadece atölye ya da imalathanelerden ibaret olmayacak. Aynı zamanda bir kısmı mağaza olarak kullanılacak. Hatta üye esnafımız mağaza için şehir içinde yüksek meblağda kira bedeli ödemek zorunda da kalmayacak çünkü inşa edilen sitemizin mimari tasarımı oldukça modern ve oldukça şık bir tasarıma sahip. Satın almak ya da imal ettirmek için buraya gelen aileler pırıl pırıl, park sorunu olmayan caddelerde yer alan ofislerle, şık vitrinlerle ve güler yüzlü meslektaşlarımızla karşılaşacak.

K. Akyürek: Üyelerinizi bir sitede bir araya getirmek için ikna etmekte zorlanmadınız mı?

K. Güler: Tersine üyelerimiz buna çok sıcak baktı. Bizim mesleğimizde ahi geleneği hala sürüyor. Örneğin bir esnafımız tek başına bir işin altından kalkamıyorsa komşusu mutlaka destek olur. İster kaba güç gerektirsin isterse de makine desteği hemen birbirlerinin yardımına koşarlar.

K. Akyürek: Peki, son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?

K. Güler: Aslında bu süreç içerisinde yaşadığımız daha anlatacak çok şey var. Ama bunların önemi kalmadı artık. Bizim için şu an önemli olan meydana güzel, kalıcı bir eser çıkartmış olmak ve bu eserin gelecekte de takdirini almak. Koltuklar geçici, ömür geçici ama bu tip projeler çok daha uzun yaşıyor. Tabii müsaade ederseniz öncelikle yanımda her zaman güçlü duran üyelerime ve bu projeye katkısı, emeği geçen herkese de teşekkür etmek istiyorum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu