GündemKöşe Yazıları

KAN BAĞIŞI İNSAN SEVGİSİNİN EN SAF HALİDİR

Vücutta birçok sistemin doğrudan kan ile bir bağı vardır. Çünkü vücut içinde gerekli minareller, vitaminler, atıklar, elementler kan yoluyla taşınır. Kan grupları arasındaki kan alışveriş ilişkisi göz önünde bulundurularak, acil durumlar için kan stokları oluşturulmak insani görevlerimizin başında gelir.Ülkemizde ne yazık ki kan verme eğilimi oldukça az ve arttırılması yönündeki çalışmaları  Kızılay gönüllü olarak şehirlerin belirli yerlerine stantlar kurarak yapmaya çalışıyor.

Kan vermek  insan sağlığı için çok önemlidir.Kan verince, vücut doku, organ ve sistemlerinde bir yenilenme başlar. Böylece kan vererek hem bizim vücudumuz yenilenmiş olur hem de bir başka insanımıza verdiğimiz kan hayat olur.Unutmayalım ki kan vermeyi ihmal ettiğimiz hergün, her geçen vakit; ülkemizde hergün yüzlerce insan hastalık ya da kaza sonrası kan bulunamadığı için hayatını kaybediyor. Oysa sürekli ve düzenli kan bağışı sayesinde bu can kayıpları yaşanmayabilir.

Sanırım kan vermenin bizim için faydalarını tam olarak bilsek herkes hergün kan vericem diye Kızılayın önünde kuyruk olur. Öncelikle Kan bağışı kalp krizi ihtimalini yüzde 90 azaltıyor. Kan verdikten sonra kandaki yüksek yağ oranı düşer. Bu durum baş ağrısı, stres, yüksek tansiyon ve yorgunluk gibi rahatsızlıkların giderilmesine katkı sağlar. Kan bağışının karaciğer, akciğer, kalın bağırsak gibi bazı kanser türlerine yakalanma ihtimalini azalttığı yönünde çalışmaların olduğunuda duydum. Yine bazı araştırmalar, kan vermenin kolesterol ve şeker düzeylerini dengede tuttuğunu gösteriyor.

Size çok daha ilginç birkaç bilgi paylaşmak istiyorum. Yapacağınız yarım litrelik kan bağışı ile 3 insan hayatını kurtarabiliyorsunuz. Yeni doğmuş bir bebekte sadece bir fincanı dolduracak kan olduğunu biliyor muydunuz? Eğer vücudunuzdaki tüm kan damarları uç uca eklenseydi 160 bin kilometre uzunluğunda olacaktı.Kalbiniz hayatınız boyunca yaklaşık 1.5 milyon varil kan pompalıyormuş. Bu miktar 200 adet tır tarafından taşınabiliniyor.Vücut ağırlığımızın yaklaşık %8’ini kanımız oluşturuyor. 15. Ve 17.yüzyıllar arasında insanlar baş ağrısından epilepsiye kadar pek çok hastalığın tedavisi için insan kemiği kanı ve yağını kullanıyorlarmış.James Harrison adında bir adam hayatı boyunca toplam 1000 kez kan bağışı yapıp, kan uyuşmazlığından sıkıntı yaşayan 2 milyon çocuğun hayatını kurtarmış.

50 kilonun üzerinde, 18 – 65 yaş aralığında ki sağlıklı kişiler yılda birden fazla bağışta bulunabilir. Erkekler 90 günde bir yani yılda dört defa, kadınlar ise 120 günde bir yani üç defa kan bağışlayabilir.

Kan verme işlemibizlerin yaklaşık 30 dakikamızı alırken bir başka kan bekleyen vatandaşımıza bir ömür olacağını lütfen unutmayın.. Şimdi tam da zamanı her yıl 6-12 Mayıs tarihlerinde Kızılay Kan haftasında Kızılay birçok yerde çadırlar kurarak Kan bağışını destekleyici çalışmalar yapıyor. Bence hemen bugün gidin ve bir can kurtarın.

************************************

Bana her konuda fikir ve önerilerinizi yazabileceğinizi sakın unutmayın dostlar sevgi ile kalın.

İletişim için; onurayan@hotmail.com

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu