GündemEkonomiGörüntülü Haberler

Kanatlı sektörü köyden kente göçü önlüyor

BALIKESİR’in kanatlı hayvan üretiminde Türkiye’nin ilk iki ili arasında yeraldığını söyleyen Balıkesir Tavuk Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Duran, Türkiye’de 2 milyon, kentte ise 100 bin kişinin bu sektörle geçimini sağladığını belirtti. Kanatlı et sektörü kümeslerinin büyük bölümünün kırsal bölgelerde olduğunu belirten Duran, sektörün kırsaldan kente göçüde önlediğini ifade etti.

Balıkesir Tavuk Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Duran, Türkiye’deki tavuk üretiminin yüzde 23’ünü Balıkesir’in karşıladığını söyledi. Balıkesir’in 20 ilçesinin 17’sinde tavukçuluk yapıldığını söyleyen Duran, 1000 üreticinin olduğunu belirtti. Balıkesir’de 4 bin kümes olduğunun altını çizen Duran, “Toplam 1 milyon 750 bin metrekare kapalı kümes var. Damızlık kümeslerimizi de buna dahil edersek, yaklaşık 2.5 milyon metrekarelik kapalı alanımız var. Balıkesir’de yılda yaklaşık 500 bin ton civarında üretim yapıyoruz. Türkiye üretimi geçen senei rakamlarla 2 milyon 300 bin tondu. Yani yaklaşık yüzde 23’ünü Balıkesir üretiyor. Balıkesir beyaz et sektöründe bazen 1., bazen ise 2. sırada yer alıyor.” dedi.

‘BEYAZ ET SEKTÖRÜ 2 MİLYON İSTİHDAM SAĞLIYOR’

Beyaz et sektörünün çalışma biçimi hakkında da bilgiler veren Duran, yetiştiricilerin büyük şirketlerle anlaşma yaparak çalıştıklarını söyledi. Şirketlerin yetiştiricilere günlük çıkan civcivleri temin ettiğini ifade eden Duran, “Yem sağlıyor, veteriner hizmetlerini sağlıyor, bizler ise diğer ihtiyaçları karşılıyoruz. Beyaz et sektörünün en önemli özelliliği ise kesinlikle kırsal yerleşim yerlerinde kuruluyor. Yüzde 90’ı köy yerleşim yerlerinde oluyor. Buda istihdam köylerde yapıldığı için köyden kente göçü önlüyor. Yerinde istihdam sağlıyoruz. Balıkesir’de mesela 1000 üretici var. 5 bin tane bakıcı var. Şirketlerde çalışan en az 10 bin kişi var. Kamyoncusu, nakliyecisi var. Civcivi nakledeni var, ilaçlayanı var. Taşıyanı var, saranı var. Değişik insanları içine alıyor. Bir kişinin 4 kişilik bir aileyi temsil ettiğini düşünürsek yaklaşık 100 bin nüfusu Balıkesir’de etkiliyor. Türkiye genelinde ise 14 bin üretici var. Sektörde çalışanları da dahil ettiğimizde neredeyse 2 milyon civarı bir istihdam sağlıyor beyaz et sektörü.” diye konuştu.

Beyaz etin genelde Ortadoğu ülkelerine ihraç edildiğini belirten Duran, Irak ve Katar’a önemli ihracatta bulunduklarını söyledi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu