Türkiye GündemiTeknoloji

Kanser Teşhisi Yapabilen Akıllı Mikroskop Geliştirildi

Yapay zeka teknolojileri tıp dünyasına yön vermeye devam ediyor.

Google’ın AI’ye dayalı algoritmasının göz taraması ile kalp rahatsızlıklarını öngörebilmesinin ardından, bu sefer de vücutta bulunan kanserli hücreleri tespit edebilen yapay zeka destekli akıllı mikroskop geliştirildi.

Amerikan Kanser Araştırmaları Derneği’nin yıllık toplantısında konuşan Google araştırmacıları, doktorların kanser hastalarını daha kolay ve hızlı bir şekilde tespit edebilmesini sağlayacak yapay zeka ve artırılmış gerçeklik (AR) teknolojisine sahip mikroskobun prototipini tanıttı.

Patologların hastalıklı olduğu düşünülen doku ve organlardan çeşitli biçimlerde alınan örnekleri mikroskobik olarak incelemesi, büyük bir zaman kaybına yol açıyor. Ancak Google’ın yapay zeka ve AR teknolojisinden güç alan mikroskobu, alınan doku örneklerinde herhangi bir kanserli hücrenin olup olmadığını otomatik olarak tespit edebiliyor.

Google, dünyanın dört bir yanındaki patologların söz konusu akıllı mikroskobu kullanarak öğrenme sürecine dahil olmasını istiyor. Şu an için yalnızca prostat ve meme kanserini tespit edebilen mikroskop, önceden kanser hücrelerini belirlemek için eğitilmiş yapay sinir ağları sayesinde, tablaya yerleştirilen doku örneğini hızlı bir şekilde analiz edebiliyor.

Saniyede yaklaşık 10 kare hızında gerçek zamanlı görüntü desteğine sahip olan mikroskop, dokudaki kanser hücrelerini tespit ederek ana hatlarını çiziyor. Google, mikroskobun tamamen gerçek zamanlı olarak çalıştığını söylerken, şu ana kadar yapılan testlerde büyük bir başarı oranı yakaladığını ifade etti.

Şu an için meme ve prostat kanserlerini tespit edebilen akıllı mikroskop, tüberküloz ve sıtma gibi bulaşıcı hastalıkların teşhisinde de kullanılabilecek.

Google, sistemin performansının ve eksikliklerinin belirlenebilmesi için daha ayrıntılı bir çalışma yapılması gerektiğini söylerken, tıp dünyasında makine öğreniminin ve yapay zekanın benimsenmesine yardımcı olmaktan büyük bir heyecan duyduklarını belirtti.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu