GündemÖzel Haberler

KARA İNCİ TANESİ GİBİ “ANCAK YÜZÜNE BAKAN YOK!”

2019 yılında gündem yaratan Kara Tren gidişi ile de geri dönüşü ile de ses getirmişti. Tren Garının yanında yol güzergâhında ki kaldırım kenarına yerleştirilen Kara Tren’in yanından gelip geçen çok ancak yüzüne bakan yok.

Balıkesir’in sembolü olabilecek düşüncesi ile eleştiri yağmuruna tutulan Kara Tren’in Balıkesirden gönderilmesi sosyal medyada geniş yankı bulmuştu. Bu yankının son bulması adına Yeni bir Kara Tren bulundu ve Tren Garının bulunduğu bölgeye yerleştirildi. Pekçok kişinin “önünde fotoğraf çektirilebilirdi “düşüncesi yaşam bulmadı. Kara Tren ya yerini beğenmedi yada kendini yeterince gösteremedi. Kara Tren’in ilgi görmesi ve sembol olabilmesi için ne yapılmalı? Vatandaşlara sorduk.

“Hatırlayalım”

Balıkesir Tren Garı’ndan 2019 yılının mayıs ayında sessiz sedasız Manisa’nın Yunus Emre Belediyesi’ne kiralanan ve sonrasında büyük tepkilere neden olan buharlı kara tren yerine farklı bir kara tren Balıkesir’e yeniden getirildi. Balıkesir’deki kara trenin Yunus Emre Belediyesi’ne kiralanmasının ardından vatandaşlardan gelen tepkiler üzerine Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz ve milletvekillerinin girişimi sonucunda Balıkesir’e kazandırılan kara tren yenilendi. Balıkesir’de eleştirilere neden olan Kara Tren Tren Garının bulunduğu yol güzergahına kondu. 130 tonluk ağırlığı bulunan buharlı lokomotif, yaklaşık 5 saatlik çalışma sonucunda 2 vincin yardımıyla hazırlanan yere konuldu. Balıkesir Tren Garı’nın şehir merkezine bakan kısmına yerleştirildi ancak yüzüne bakan yok.

Dsc 0259
Kara Tren Burada Ya Sosyal Medyacılar?

Minecan Yıldız (öğrenci): “Ben Kara Treni severim ancak bulunduğu yerde durmak istemem. Fotoğraf çektirmek içinde fazla büyük. Mesele yol kenarında Balıkesir yazısının önünde bile fotoğraf çekilmek isteyenleri görüyorum. Bende çektirip aileme gönderdim ancak tehlikeli Çünkü yolun tam orta şeridinde. Fotoğraf çekilmesinler denilebilir ancak şehrin tanıtımının da sağlanması adına bu tip şehri yansıtan isimler yada ürün, eşyalar daha uygun rahat gezilebilen görünür yerlerde ve yaya yollarına uygun yerlerde olmalı diye düşünüyorum.”

Dsc 0261
Suat Kaldırcı: Kara Tren bana eskileri hatırlattığı için seviyorum. Eskiden çok trene binerdik. Tren yolculuğunu hiç unutmam ben. Uzun yıllardır Kütahya’da yaşadık. Trenin sesi bile uzaktan hep hoş geldi. Fotoğraf çektirdim ancak uzaktan çekemiyorsunuz kara trenin yarısı görünüyor oda tren olduğu bile belli değil. Önden kötü görünüyor bence O yüzden pek fotoğraf çektirmeyi tercih etmem. Burada durması güzel ancak bana çarpıcı gelmiyor. Çoğu kişinin de dönüp baktığını sanmıyorum”

İzel Aydın: Balıkesir’deki trenleri seviyorum.99 yılında Eskişehir’e çok gidip geldim. Buranın kaldırımı bile özel benim için ancak Kara Tren maziyi hatırlatması nedeniyle güzel olabilir ama benim için çok anlam taşımıyor. Kara Tren geçmişten günümüze taşınan eski bir değer ancak yeri bana göre çok güzel bir yerde değil. Tren garına yakın olması nedeniyle böyle düşünülmüştür heralde ama pek anlamı yok.”

Dsc 0263

Bir dönem Demiryolu İşçiliği yapan Necat Yılmaz, “ Bizim zamanımızda trenler dolu dolu olurdu. Konya Deposundaydım doluluğu hep hatırlıyorum eskiye dair. O zamanlar rağbet görürdü tren. Ben eskisi gibi trenle yolculuk yapıyorum ancak eskiden daha güzeldi şimdi artık sıkıcı geliyor.Kara Tren olsada olur olmasada. Eskiyi yaşatıyor o yanı güzel.” dedi.

Salim Kayalar: “Demiryolcularına saygı sevgi olurdu önceden artık eskisi gibi değil. Eskiye göre trenler şimdi daha iyi. Hızlı trenlerle artık Demiryolu modernleşti. Geçmişe takılıp kalmamak gerektiğini düşünüyorum. Görsel amaçlı konulması iyi zararı yok ancak Hızlı Tren eskinin yerini aldı”

Dsc 0266
İrfan Ergün: “Eskiden tren daha çok tercih edilirdi. Günümüzde pek yok. Bildiğim kadarıyla Devlet Demiryolları 2019 yılını zararla kapadı. Çocukluğumda trenle çok gittim Bandırma-İstanbul-Ankara’ya 13 saat sürerdi yolculuk. Demiryolları ucuzdur. Ben memur emeklisiyim bize indirim vardı hep. İndirimli olduğu için çok iyi. Yakın zamanda tren yolculuğu yapmadım.Kara Trenleri biliyorum tabiki ama Bu konuda pek fikrim yok”

Mücahit Gelik: “4 kez Doğu Ekspresi ile Ağrıya, Iğdır-Kars’a gittim.4 gece 4 gündüzdü yolculuğum. Zor geldi mi derseniz “vatan görevi” diyerek zor gelmedi. Kara kömürle buhar yapıp suyu kaynatır ve öyle çalışırdı trenler. Şimdi teknoloji çok ilerledi. Tren tren, vagon vagondur bana göre trenlerde değişen pek birşey yok. Yaşım 67 ben 50 yıldır gezip dolaşıyorum. Kullanabileceğimiz Tren daha önemli” Röportajlar: Fatma Kara & Yoldaş Kocaer

Dsc 0282

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu