GündemKöşe YazılarıProf. Dr. Nilay ŞAHİN

KARACİĞERİM YAĞLANDI:NE YAPMALIYIM?

Geçen hafta sizlerle karaciğer yağlanmasının nedenlerini paylaşmıştım. Bu hafta ise sizlerle yağlanmış bir karaciğerde neler yapmalıyız onu paylaşacağım.

İlk olarak size şunu belirteyim ki karaciğer iyi bakıldığı taktirde kendini yenileyebilen bir organdır. Bu ne demek oluyor derseniz karaciğer yağlanmalarında iyileşmek için bir alternatifimiz var demek oluyor. Şimdi size yağlı bir karaciğere karşı yapmanız gerekenleri anlatacağım.

İlk olarak eğer kilonuz varsa derhal hekiminizin önerileri doğrultusunda size uygun bir diyete başlayın. Kilo vermek karaciğer yağlanmasında çok etkili bir tedavidir. Elbette kilo vermek için uyguladığınız diyetler şekerden uzak durma politikası da karaciğerinizin yağlanmasını direkt olarak azaltacaktır. Yine beslenmenizde tam buğday, tahıl, baklagil, sebzeler gibi besin grupları tercih etmeniz uygun olacaktır. Özellikle mevsim mevye ve sebzelerini tüketmeniz çok önemlidir. Alkol ve sigara gibi kötü alışkanlıklarınızdan mutlaka kurtulun. Bu sırada şunu da belirtelim ki kendi kafanıza göre yaptığınız şok diyetler karaciğer için çok tehlikelidir.

Karaciğer yağlanması olan hastaların büyük bir kısmında beraberinde şeker, tansiyon, böbrek gibi hastalıklarda bulunmaktadır. Bu durumda mutlaka mevcut hastalıkların da kontrol altında olduğundan emin olmalısınız. Eğer değilse de bu yönde çalışmalısınız.

Elbette çoğu hastalığın tedavisinde yer alan egzersiz karaciğer yağlanmasının tedavisinde de var. Her gün en azından yapacağınız yarım saatlik bir yürüyüş insülin direncinizi azaltarak sizi karaciğer yağlanmasına karşı koruyacak veya var olan yağlanmanızı azaltacaktır.

Son olarak size tavsiyem iyi bir karaciğer için lütfen hekim önerisi dışında ilaçlar kullanmayın.

Prof. Dr. Nilay Şahin
Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı
www.drnilaysahin.com

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu