GündemKöşe YazılarıProf. Dr. Nilay ŞAHİN

KARACİĞERİM YAĞLANMIŞ; NEDEN?

Bu hafta sizlerle son dönemlerde hastalarımda en sık karşılaştığım problemlerden biri olan karaciğer yağlanmasını paylaşmak istiyorum.

Şu bir gerçek ki şişman olan bireylerde daha sık karşılaştığımız bu durum şişman olmayan kişilerde bile son yıllarda artış göstermeye başladı. Peki karaciğer yağlanması neden arttı diye sorarsanız elbette ilk sıraya ekmek, makarna, pasta, kızartmalar gibi fazla işlenmiş gıda tüketimini yazabiliriz. Hele bir de şeker hastasıysanız işte o zaman bu risk daha da artıyor demektir. Beslenme dışında hareketsiz yaşam, alkol tüketimi, bazı hormon hastalıkları, kötü giden yüksek tansiyon gibi durumlarda karaciğerde yağlanmaya neden olabilir. Son yıllarda yapılan bilinçsiz şok diyetleri de nedenler arasında sayabiliriz. Yine eğer bir hepatit hastalığınız varsa karaciğer yağlanmasına yatkın bir kişisiniz demektir.

İyi de biz karaciğer yağlanmamızın olduğunu nasıl anlarız derseniz cevabı çok kolay değil diyebiliriz. Özellikle ilk dönem yapılan bir takım testlerle bunu tespit edebilirsiniz. Örneğin yükselmiş kolesterol özellikle de trigliserit, insülin ve karaciğer enzim değerleri ile çekilen karın ultrasonu bize bir ipucu olabilir. Yine karnın özellikle de sağ bölgesi veya ortasında hissedilen şişlik ve hafif huzursuzluk hali ile hassasiyette karaciğer yağlanmasının bir göstergesi olabilir. Bunların ardından da zamanla gelişen iştah azalması, halsizlik, yorgunluk, hazımsızlık, mide bulantısı, baş ağrısı, hafıza sorunları gibi semptomlar karşımıza çıkmaktadır.

Haftaya da sizlerle karaciğer yağlanması için neler öneriyoruz onu paylaşacağım. Hepinize iyi haftalar dilerim…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu