Köşe Yazıları

Karantina Günlerinde Evde Saç Bakımı

“Corona virüs” nedeniyle sosyal mesafeyi koruduğumuz ve sokağa çıkamadığımız şu günlerde cildimize ve tabi ki saçlarımıza gerekli özeni göstermemiz gerekir.  Cildimiz yanı sıra saçlarımız ve saçlı derimiz de;  sağlığımızın  en önemli unsurlarından biridir.

Saç yapımızın temelini genetik faktörler belirler, yani bir kişinin saçının  ince ya da kalın telli, dalgalı ya da düz özeliklerde olması veya rengini  “genetik faktörler” dediğimiz değiştiremeyeceğimiz faktörler belirler.    Ancak saça etki eden bazı çevresel faktörler vardır ki bunları  düzenleyerek  saçlarımızın  daha sağlıklı, daha parlak ve daha kolay şekil verilebilir hale gelmesini sağlayabiliriz. Bugünkü yazımda evde saç bakımında nelere dikkat etmeliyiz,  bundan bahsedeceğim.

Saça etki eden çevresel faktörler içinde  güneş ışınları, hava kirliliği, beslenme şeklimiz, sert fırçalama, saç şekillendirme için kullanılan kimyasal maddeler (köpük, jöle, sprey, şekillendiriciler.. vb), fön çekme, fön makinelerinin yanlış kullanımı, boyama gibi durumlar yer alır.  Çevresel faktörlere bağlı olarak saçlarımız ve saçlı derimizde kuruluk, yağlanma,  saç kırılganlığında artma, saçta donukluk, saçlı deride kepeklenme ve kaşıntı gibi sorunlar oluşur.

İlgili Makaleler

Temiz ve sağlıklı saçın bakımında şampuanlama ilk adımdır. Şampuanların asıl görevi temizleme olsa da son zamanlarda geliştirilen ürünler saç kalitesine, saça yönelik problemlere göre formüle edilmektedirler. Her saçta ve saçlı deride kullanılacak şampuan özelliği ve şampuanlama sıklığı farklıdır.  İdeali yumuşak bir şampuan kullanmaktır. Her gün saçları yıkamak güzel görünmekle beraber bir süre sonra kullanılan kimyasal şampuanlar saçlı derideki doğal koruyucu yağları uzaklaştırarak ve saçlı deriyi kurutarak sıkıntı yaratabilir.   Eğer saçlarınızın yapısı çok yağlı değilse her gün şampuanlama yapmanıza gerek yoktur. Bazı hastalarımız daha doğal olduğu için saç ve saçlı derinin yıkanmasında şampuan yerine sabun kullanıyorlar. Ancak bizler sabun yerine her zaman yumuşak ya da medikal bir şampuan ile yıkamayı daha uygun buluyoruz.  Çünkü şampuanların içerisindeki temizleyici ajanlar saçı tamamen arındırır.  Halbuki en doğal sabun bile saçın üzerinde şeffaf bir tabaka bırakır. Bu da saçın cansız, mat görünmesine neden olur.

Eğer saçlarımız kuru, hasarlı veya kimyasal işlemler nedeniyle cansız görünümde ise  şampuanlama sonrası nemlendirici kremler ya da saç maskeleri kullanabilirsiniz.  Burda önemli olan saç nemlendirici ve saç maskelerinin de   çok farklı özellikler taşıyabilmesidir. Önerim saç kremi ve maskesini saçlı deriye ve   saç diplerine değdirmeden saçların uç kısmına masaj yaparak uygulamaktır.  Böylelikle çeşitli kimyasal işlemler ve kurutma- fırçalama gibi nedenlerle hasar gören saçlarımıza yumuşaklık ve parlaklık vermiş olur ve  saçların kolay şekil almasını sağlarız.   Ancak fazla miktarda saç kremi kullanmak da  çoğunlukla saçlarda kırılmaya ve saçın bazı katmanlarının zedelenmesine neden olur.

Saçlarımızı yıkarken dikkat edeceğimiz diğer bir konu saçı yıkadığımız suyun sıcaklığıdır.  Saçlarımızı ve saçlı derimizi çok sıcak su ile yıkamamalı ve saçlarımızı mutlaka iyice durulamalıyız.   Saçlarımızı yıkadıktan sonra suyunu havluyla emdirmeli, mümkünse ıslakken çok sıcak ve yakın tutulan fön makineleri ile kurutmamalıyız.

En sık yapılan yanlışların başında doğal olmasına güvenilerek kullanılan veya evde hazırlanan birtakım bitkisel ürünlerin karıştırılması ile yapılan saç bakımlarıdır. Evde yapılan bu karışımlar  her kişide farklı sonuçlar doğurur. Komşunuzun saçına iyi gelen bakım sizin saçınıza iyi gelmeyebilir.   Evde bazı doğal ürünlerin karıştırılması ile yapılan yağlar ya da saç bakım maskeleri bazen çok ciddi alerjik yan etkiler yapabilir.   Bu nedenle bu tür evde yapılan karışımları kullanmamanızı öneririm.

Değerli okurlar, karantina günlerinde sağlıkla kalalım, cildimize va saçlarımıza bakalım ve mutlaka  sosyal mesafeyi koruyalım. Haftaya görüşmek üzere….

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu