GündemEnder GÖKMEN

Karbon nötr deniz taşımacılığı

İsveç 2040’a kadar fosil tüketimini sıfırlama hedefine bir adım daha yaklaşıyor. 7 Ocak 2019 itibariyle Stockholm’de ilk hibrit elektrikli yolcu vapuru seferleri başladı. Stockholm nakliye şirketi Waxholmsbolaget tarafından işletilen yolcu vapuru, kentin takımadalarına hizmet veriyor.

Stockholm takımadaları arasında bir seferde 150’ye kadar yolcu taşıyacak olan hibrit feribot, çevresel etkisini azaltmak için iki dizel motoru bir aküyle birleştiriyor. Baltic Workboats tarafından üretilen ve Danfoss Editron’un elektrik sistemine sahip olan feribot, 25 cm derinliğe kadar buzları kesebiliyor. Feribot seferleri yıl boyunca İsveç’in başkentinde devam edecek.

Danfoss sistemini kullanan benzer hibrid feribotlar, geleneksel gazlardan daha az sıvı yakıt tüketerek, bölgedeki sera gazı emisyonlarını ve partikül kirliliğini azaltmayı amaçlıyor. Vapurun kullanımı, temiz teknolojileri kullanmaya çalışan diğer Nordik limanlarının izinden gidiyor. Örneğin Norveç, halihazırda düzinelerce elektrikli feribota sahip, nisan 2018’den beri Finlandiya’da da rüzgar destekli Viking Grace yolcu feribotu gündelik hayatta kullanılıyor. İsveç düşük karbonlu gemiler için oldukça hırslı. 2015 yılında, İsveç Armatörler Birliği, dünya çapında 2050 yılına kadar sıfır karbon nakliyesi gerçekleştirmeyi hedefleyen ilk nakliye derneği olma ünvanını üstünde taşıyor.

Danfoss Proje Müdürü Kari Savolainen, “Ülkeler karbon nötrlüğüne ilerlemek için düzenlemeler kabul ettikçe, bu tür hibrit elektrik çözümlerinin hızla artmasını bekleyebiliriz. Deniz taşımacılığını da karbon nötr hale getirmek kilit bir eğilim haline geliyor ve İskandinav ülkeleri bu yolda önderlik ediyor.” diyerek konuyla alakalı heyecanını bir kez daha paylaştı. Ülkelerin karbon nötr planları oluşturması ve devlet teşviği, bu konudaki gelişmelerin anahtarı olarak görülüyor.

Kaynak: businessgreen

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu