GündemKöşe Yazıları

Karbon Nötr Şirket Olmak

Karbon Nötr Şirket Olmak

 

TotalEnergies 2020 yılında enerji sektörünün farklı alanlarında faaliyet gösteren bir şirket olma yolundaki dönüşüm stratejisini açıkladı ve enerji sektöründeki dönüşümde önemli bir aktör haline gelerek toplumla iş birliği halinde 2050 yılına kadar net sıfır emisyon hedefine ulaşmayı hedeflediğini duyurdu. Şirketin bu hedefi, 2021 yılında ulaştığı kayda değer ilerlemeyle daha da somutlaştı.

Bu tip haberlerin her şirkete örnek olmasını diliyorum.Küresel iklim krizinin konuşulduğu bugünlerde herkes üzerine düşeni yapmalı.Bu süreçte özellikle şirketlerde elini taşın altına koymalı.Bu konuda karbon nötr şirket olma yolunca Tatol Energies neler yapmış bakalım….

  • TotalEnergies, 2021 yılı sonunda yenilenebilir enerji üretimine yönelik 10 GW’ı aşan brüt kurulu kapasitesi ve 6 milyondan fazla elektrik tüketicisiyle yenilenebilir enerji ve elektrik alanındaki gelişimini hızlandırdı. Şirketin yenilenebilir enerji ve elektrik alanındaki yatırımları toplam yatırımların %25’ine ulaştı ve bir yıl önce ilk etapta planlanan %20’lik yatırım hedefinin üzerine çıktı.
  • TotalEnergies, doğal gaz alanındaki dönüşüm sürecinde ise sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) satışlarını %10 artırarak 42 milyon tona ulaştı ve bu satışların %99’u da net sıfır emisyon taahhüdünde bulunan ülkelere yapıldı.
  • TotalEnergies, 2021 yılında Kapsam 1, 2 ve 3 sera gazı emisyonlarını azaltma hedefi doğrultusunda önemli adımlar attı: TotalEnergies, petrol ürünlerinin toplam satışları içindeki payını (2015’teki %65 oranından) %44’e düşürerek, müşterilerinin kullandığı petrol ürünlerinden kaynaklanan sera gazı emisyonunu (Kapsam 3) %19 oranında düşürdü.
  • Tesislerindeki faaliyetlerden kaynaklanan emisyonları (Kapsam 1+2) 2015’e kıyasla %20 ile önemli bir oranda azaltan TotalEnergies, ayrıca Avrupa’da satılan ürünlerinin karbon ayak izini (2015’e kıyasla) %14 oranında azalttı.

Toplumla iş birliği halinde karbon nötr hedefini büyüten TotalEnergies, 2050 hedeflerini açıkladı

2030 yılına kadar Kapsam 1+2 emisyonlarını 2015 yılına kıyasla net %40 azaltmayı hedefleyen TotalEnergies, Avrupa Birliği’nin “Fit for 55” paketi de dahil olmak üzere 2050 yılına kadar net sıfır karbon emisyonuna ulaşma taahhüdünde bulunan ülkelerle uyumlu bir politika izliyor. TotalEnergies, Dönüşüm Yolu İnisiyatifi (Transition Pathway Initiative, TPI) tarafından “2050 yılına kadar net sıfır emisyona ulaşma ve TPI’nin 1.5°C hedefiyle uyumlu olarak iddialı emisyon azaltma hedefleri koyan üç enerji firmasından biri” olarak değerlendirildi.

Daha da ileri giden ve iddialı hedeflerine bir yenisini ekleyen TotalEnergies, petrol ürünlerinin satışından kaynaklanan emisyonları (Kapsam 3 Petrol) 2030’a kadar 2015 yılına kıyasla %30’dan fazla azaltmak istiyor.

TotalEnergies ayrıca hedef büyüterek, metan gazı emisyonlarını 2020 yılına kıyasla 2025 yılına kadar %50 ve 2030 yılına kadar %80 oranında azaltmayı da hedeflediğini açıkladı.

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu