Köşe YazılarıFahri Sağlık

Kardelen Çiçeği ve Hazin Hikayeleri

Kardelen Çiçeği ve Hazin Hikayeleri

Kardelen, ilkbaharda açan ilk çiçeklerden biridir. Genelde yüksek rakımlı yerlerde ve çoğunlukla dağ eteklerinde yaşayan bir bitkidir. Soğuğa dayanıklı olan bu narin bitki yerde hala kar varken, Şubat-Mart ayları arasında çiçek açarlar.

Kış aylarında açan Kardelen çiçekleri genellikle bir bahar çiçeği olarak yeniden doğuşun ve hayattaki zorlukların üstesinden gelme yeteneğinin sembolü olarak görülür.

Ayrıca duru görünümü ile saf ve temizliğin sembolü haline gelen kardelen zamansız açmış. Beraberinde, boyunu bükük bir çiçek olarak bilinir. Dahası, bu görünüşünde dolayı da birçok hikâye de konu olmuştur. Gelin bu hikayelerden birkaçını dinleyelim:

İlgili Makaleler

Kardelen çiçeği sevdiğine kavuşmak için bembeyaz karlarla kaplı toprağı delip açmış. Ancak bakmış ki sevdiği çiçek henüz ortalarda görünmüyor. Sevdiğini göremeyen kardelen hem hayal kırıklığı ve üzüntüsünden hem de soğuğun etkisinden olsa gerek boynunu bükmüş kalmış.

Bir başka hikâyede kardelenin sevdiği çiçeğin menekşe olduğu rivayet edilir. Hikâyeye göre kardelen çok sevdiği menekşe ile her bahar diğer çiçekler ortada yokken buluşmak istermiş. Bu nedenle baş başa kalabilmek için bir sonraki seneye diğer çiçekler açmadan buluşmaya karar vermişler. Kardelen, başka hiçbir çiçeğin açmaya cesaret edemediği ayaza rağmen sevdiği menekşe ile birlikte olabilmek hayali ile kışın ortasına çiçek açmış ancak menekşe buluşmaya gelmemiş. Kardelen çiçeği de yaşadığı bu hayal kırıklığına dayanamayarak karların üzerinde boynu bükük öylece kala kalmış.

Bir başka hikâyede ise kardelen çiçeği güya Güneş’e âşık olmuştur. Hiç görmediği güneşin hayalini kurmaktadır. Tüm çiçekler kardelenin nazik yapısını bildikleri için ona: “Ey kardelen sen narin bir çiçeksin ve güneşin karşısından canından olabilirsin.” deseler de Kardelen bu isteğinden vazgeçmeyerek hayatını kaybedeceğini bile bile sevdiği Güneş’i görmek için gün sayar. Kardelen’in bu samimi duası kabul olmuş ki karın toprakları örttüğü güneşli bir gün karı delerek çiçek açar. Ancak tam Güneş’e selam verecekken nazik yapısı buna dayanamaz ve can verir.

Son söz olarak, “hayatı yenecek kadar güçlü, kardelen gibi umutlu ol.”

Kardelen Çiçeği ve Hazin Hikayeleri

Daha fazla köşe yazısı için tıklayınız…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu