Köşe YazılarıProf. Dr. Fatih SATIL

KARDEŞ BİTKİLER

KARDEŞ BİTKİLER

 

Bitkiler doğada başka bitkilerle yan yana kardeşçe büyürler. Ama bizler tarlamızda ve bahçemizde bunu bir karmaşa olarak görüp, zararlı olduğu kaygısıyla bu kardeşleri ayırır bitkilerin çevrelerindeki diğer otları temizleyerek yalnız büyümesine izin veririz. Aslında tabiatı dikkatle gözlemlersek her bitkinin diğer bitkilerle komşuluk yaptığını ve genellikle simbiyotik ilişkilerle birbirlerine yarar sağladıklarını görebiliriz.

Kardeş bitkiler uygulaması, yabancı kaynaklarda “companion planting” olarak geçiyor. Bu uygulama ile bir bahçede farklı türdeki bitkilerin yan yana ekilerek bunların sinerjik etkilerinden yararlanmak amaçlanmaktadır. Sinerjik etki (Birlikte etki): İki etkenin beraberce olan etkisinin, her ikisinin tek başına etkisinin toplamından daha fazla olması durumudur.

İlgili Makaleler

İşte kardeş bitkiler uygulaması ile doğada kurulu bu muazzam düzen ve ilişkiler ağı yapay ekosistemlerde de taklit edilerek bitkilerin birbirlerine yararlarını arttırıp, zararlarını azaltacak şekilde ekim ve dikim yapabiliriz. Bu yöntemle doğal denge gözetildiği için bahçemizin biyoçeşitliliği de artacaktır. Toprağın organik ve canlı yapısı korunacak, hastalıklara ve zararlılara karşı da doğal bir mücadele yöntemi kullanılmış olacak, bu da zehirli kimyasallar ve yapay gübre kullanımının azaltılmasına ve terk edilmesine yol açacaktır.

Kardeş bitki birlikteliklerinden en meşhuru mısır, fasulye ve kabaktır ki bunlara “üç kız kardeş” denir. Genelde mısır, sırık fasulye ve kabak yan yana ekilir; mısır sırık fasulyenin kendisine sarılıp tırmanmasına yardım eder, kabak yer örtücü görevi görerek gölge yapar ve kökleri aşırı güneşten korur.

Kardeş bitkiler uygulamasında baklagillerden de çokça yararlanılır. Azot sabitleyen baklagilleri diğer bitkilerle beraber ekildiğinde topraktaki azot miktarı doğal yollarla artırılarak diğer bitkilerin azot ihtiyacı da doğal yollarla sağlanmış olur.

Kardeş bitkiler yöntemini kullanarak oluşturduğumuz bir bahçenin, zamansal ve mekansal olarak bütününe baktığımızda, doğal bir bağışıklık sistemi oluştuğunu düşünebiliriz yani doğal bir savunma mekanizması geliştirmiş oluruz. Örneğin bahçe sınırları ısırganotu ya da tütün gibi bitkiler ekilebilir. Bu bitkiler yaprak bitlerini kendine çeker. Hodan bu bahçe dostlarını çekmek için iyi bir seçenektir. Yıldız çiçeği ve Kadife çiçeği topraktaki nematodları uzaklaştırır bazı zararlı böceklerin uzak durmasını sağlar. Latin çiçeği kabakgillere zarar veren zararlıları engeller. Fesleğen ve kekik gibi yoğun kokan bitkiler sebzeleri arayan zararlı haşeratı yanıltır. Benzer şekilde biyolojik mücadelede çokça yararlanılan uğur böceklerini her zaman bahçenize görmek istiyorsanız Ayçiçeği bahçenizden eksik etmeyin.

Sonuç olarak, farklı bitki türlerinin güzel ve sağlıklı bir bahçe için birlikte yaşamasının gerekli olduğu gerçeğinden yola çıkan kardeş bitkiler yöntemi harika bahçeler oluşturmamıza yardımcı olabilecek doğal bir yöntemdir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu