GündemDünyadan HaberlerTürkiye Gündemi

Karesi Selanik’i Balıkesir’e Taşıdı

Karesi Selanik’i Balıkesir’e Taşıdı

Balıkesir’in Karesi ilçesinde, 10 Kasım Atatürk’ün ebediyete irtihal edişinin 83’ncü yılında ATATÜRK Evi açılışı yapıldı.

Karesi Belediyesinin projelendirdiği ve Balıkesir’deki tüm kesimlerin ortak paydada buluştuğu Karesi Atatürk Evi’nin açılışı gerçekleşti.10 Kasım gününde Atatürk’ü anma etkinliği töreni çerçevesinde yapılan açılışa, İl Protokolü’nün yanı sıra farklı siyasi partiler ve farklı görüşlerden il başkanları ve çeşitli STK’lar katılım sağladı.

Karesi Belediye Başkanı Dinçer Orkan, Türkiye için manevi değeri olan Selanik’te ki evden ilham alınarak Kuvayı Milliye şehrine inşa edilen Karesi Atatürk evinin açılışını yapmaktan ve Karesi ’ye kazandırmaktan dolayı onur duyduğunu ifade etti.

“Atatürk’ü Türk ve Dünya Tarihi Müstesna Bir yerde Konumlandırmıştır”

Türk milleti tarih boyunca bünyesinden büyük liderler çıkarmıştır diyen Karesi Belediye Başkanı Dinçer Orkan, en önemlilerinden biride Atatürk’tür. Tüm imkânsızlıklara rağmen Milli Mücadele tarihimizde milli mücadelemizi örgütlemesi, işgalcilerden kurtulmamızı sağlayan, bağımsızlığımızı diri tutması ve milletin istiklalini yine milletin azminin kurtaracağına inanması ile modern Türkiye Cumhuriyetinin kurulmasıyla kısa sürede kalkınma hamlelerini başlatması Atatürk’ün Türk ve Dünya tarihinde çok az sayıda addedilen müstesna bir konumda görülmesini sağlamıştır. Balıkesir Kuvayı millîye tarihinde önemli bir yere sahiptir. İzmir’in işgalinden bir gün sonra 16 Mayısta Balıkesir’de toplantılar yapılmış ve Milli mücadeleyi başlatmıştır” dedi.

Balıkesir’in Kuvayi Milliye Tarihindeki Önemi

Karesi Belediye Başkanı Dinçer Orkan, Kuvayi Milliye döneminde Karesi ilçesinin en önemli aşamalar olan Okuma Yurdu ve Alacamescit toplantılarına  ve mitinglere ev sahipliği yaptığını söyledi. Orkan, Bizler Cumhuriyetimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün hayatını, mücadelesini, fikirlerini, inkılâplarını aynı şekilde Balıkesir’in Kuva-yi Milliye hareketindeki öncü rolünü insanımıza, ayrıca teknolojiyle birlikte oluşan atmosfer ile etkili bir şekilde anlatmak istedik.” şeklinde konuştu.

Karesi Atatürk Evi’nde Neler Var?

Karesi Belediye Başkanı Dinçer Orkan müzede bulunan bölümler hakkında bilgilendirmede yaptı.Orkan, “Bahçesinin öğrencilerimizin etkinlik ve törenleri için uygun planlanması ile birlikte,İçerisinde: Atatürk ve Milli Mücadele ve Devrimleri, Atatürk ün Doğa Sevgisi, Atatürk ve Çocuk, Atatürk ün Balıkesir Ziyaretleri, Şehitler Anı Alanı, Zübeyde Hanım Anı Alanı, Son Kurşun Koleksiyonu Sergisi, Balıkesir ve Kuva-yi Milliye Odası, Gösterim Odası, Kütüphane ve ayrıca Özçekim Odası gibi bölümler bulunmaktadır. İnanıyoruz ki Karesi Atatürk Evi yaşayan,  canlı bir mekan olacaktır. Dilerim Karesi Atatürk Evi sayesinde Balıkesirimize ve Karesimize mütevazi de olsa değer katmayı başarmış oluruz ve ayrıca sizlerin teveccühüne nail olmuş oluruz.”şeklinde konuştu.

Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz: “Kültürel Belediyeciliğin Yansıması

Karesi Belediye Başkanı Dinçer Orkan’a çalışmalarından dolayı teşekkür ediyorum diyen Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, “Bugün Ulu Önderimizin göstermiş olduğu ufukta şehirlerimiz her geçen gün gelişiyor. Balıkesir’in her yerinde yatırımlar yapıyoruz. Bazı yatırımlarımız gençlerimiz spor yapsın diye, ayrıca bazıları kültürel alanda. Bazı yatırımlar ise ekonomiyi geliştirsin diye. Bugün çok anlamlı bir günde Karesi Atatürk Evi’ni açıyoruz. Kültürel Belediyeciliğimizin yansıması olan her bir bireyimizi Kurtuluş Savaşında, Cumhuriyetin bize kazanımları neler oldu? Onları gençlerimize öğretmek ve varolan insanlarımıza da hatırlatmak adına şehrimize gelenlerin ziyaret edebilecekleri bir köşe burası. Emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Hepimizin buraya misafirleri geldiğinde ayrıca gezdirebileceği bir alan oluştu” dedi.

Subaşı: “Karesi’ye Değer Kattı”

AK Parti Balıkesir Milletvekili Yavuz Subaşı da bir konuşma yaparak Atatürk’ün Türk Milleti için değerine vurgu yaptı. Subaşı, “Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü sadece ölüm yıldönümünde, senede bir gün anmak yetmez. Gaziyi anlamak gerekiyor. Gazi’yi anlamak içinde söyledikleriyle birlikte yaptıklarıyla birlikte, ‘İstikbal Göklerdedir’ ifadesiyle birlikte. 23 Nisanları, ayrıca 19 Mayısları gençlere ve yavrularımıza emanet etmesiyle birlikte bugün Karesi Belediye Başkanımız Dinçer Orkan’ın çok anlamlı bir evini açıyoruz. Programdan önce Kuva-yi Milliye kahramanlarımızın yaşayan torunlarıyla beraber gezdik. Eminim gezdikten sonra duygulanacaksınız. Merhum Gazi’nin o muhteşem balmumum heykelini gördükten sonra bize seslenecek diye heyecanlanacaksınız. Belli günlerde Gaziyi anmak yetmez. Biz bu anlayış ve düşünce ile 20 yıldır, Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde, hedef 2023 diyerek ayrıca Cumhuriyetin 100. yıldönümüne elbirliği ile çalışmalarımıza devam ediyoruz” dedi.

Katılım Sağlayanlar

Son olarak ise Vali Vekili Şükrü Kara’da bir konuşma yaparak Karesi Belediye Başkanı Dinçer Orkan’a kente kazandırdığı kültürel ve tarihsel yapı için teşekkür etti. Açılış törenine Vali Vekili Şükrü Kara, Garnizon Komutanı Hava Pilot Tuğgeneral Ergin Dinç, AK Parti Balıkesir Milletvekili Yavuz Subaşı, Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Altıeylül Belediye Başkanı Hasan Avcı, Balıkesir Emniyet Müdürü Hasan Onar, Balıkesir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlter Kuş, Kuva-yi Milliye önderlerinin torunları, siyasi parti temsilcileri, STK temsilcileri, belediye meclis üyeleri, muhtarlar ve ayrıca vatandaşlar katıldı. Semra Aman Akyürek

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu