Prof. Dr. Fatih SATIL

Karıncalar ve Demokrasi

Toplumsal sınıflar halinde yaşayan, ortaklaşa çalışan ve aralarında kesin bir iş bölümü bulunan tek canlı türü sadece insan değildir. Karıncalar alemi de; kraliçe, erkek karıncalar, asker karıncalar ve işci karıncalar olmak üzere farklı sınıflar halinde yaratılmıştır. Yani karıncalar da demokratik sosyal bir hayat vardır.

İngiliz araştırmacılar, karıncaların yuvalarının yerlerini belirlerken, aralarında ‘demokratik oylama’ yaptıklarını keşfettiler. Bunun için laboratuvarda bulunan karınca yuvasını bozarak karıncaların yeni bir yuva arayışlarını izlediler. Gözlemler sonucunda, karıncalardan biri uygun bir yuva bulduğunu diğerlerine haber verip bir grup karıncaya kendisini takip ettirdigi gördüler. Diğer karıncalar yuvaya gidip döndükten sonra gerideki karıncaların da yeni yuvayı ziyaret ettikleri gözlemlendi. Sonuçta herkes yuvada mutabık olduktan sonra, önce larvalar ve yumurtalar sonra tüm kolon yeni yuvaya taşındı.

İngilterede yapılan bir başka çalışmada ise, karıncaların mevcut yuvadan ayrılmaya karar verdiklerinde, seçilen yeni yuva alanının kalite kriterlerinin karıncalar tarafından ikna edici olup olmadığına dair basit bir oylama sistemi kullandıkları belirlenmiş. Bu yeni belirlenen yuvada yeteri kadar karınca biriktiğinde, uygun bir kalitede olduğu kabul ediliyor ve tüm karıncalar içeri girmeye başlıyor. Eğer yuvanın kalitesi bir süre sonra bozulursa, kolonideki diğer karıncalar da yeterince sayıdaki bireyin yuvadan ayrılmasına kadar bekliyor.

Arjantin karıncalarında ise daha enterasan bir durum söz konusudur. Bu karıncalar milyonlarca yuva ve ağa sahip olmalarına rağmen tek bir ‘”millet” gibi yaşıyorlar. Milyarlarca karınca tek bir ‘millet’ olarak yaşadığı için birbirlerini tanıyor ve aynı yuvadan olmasalar da birbirlerine aynı yuvanın elemanlarıymış gibi davranıyorlar. Diğer karıncaların aksine, bunların aralarında muazzam bir destek ve işbirliği görülüyor.

Tüm bunlara ek olarak karıncalar dünyasında ayrıca kraliçe, erkek karıncalar, asker ve işci karıncalar gibi farklı sınıfların varlığı ve hayvancılık, tarım, mantar yetiştiriciliği, bebek bakıcılığı gibi şaşılacak derecede enteresan görev ve iş taksimleri de vardır. Karıncalar kendilerine ait bu görevleri hiç aksatmadan büyük bir disiplin ve iş birliği içinde yaparlar. Karıncalar, kumandanı ve kumanda kademesi olmayan çok disiplinli bir ordudur! Milyonlarca yıldan beri sürüp gelen bu organize iş bölümü, emir komuta zinciri olmadan gerçekleşen intizam ve düzen, karıncaların yaratılmasıyla birlikte devreye girmiş ve bu demokratik düzen sağlanmıştır. Bu harika iş bölümünü evrimle yahut tabiat ve tesadüfle izah etmek asla mümkün değildir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu