Köşe Yazıları

KARPAL TÜNEL SENDROMUNUN TEDAVİSİ VAR MI?

Prof. Dr. Nilay Şahin

Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı

www.profdrnilaysahin.com

İlgili Makaleler

prof.dr.nilaysahin-instagram

 

Geçen hafta sizlerle en sık görülen sinir sıkışması nedeni olan karpal tünel sendromunun ne olduğunu ve nedenlerini konuşmuştuk. Bu haftada size bu sendromun tanısı ve tedavisinden bahsetmek istiyorum.

Karpal tünel sendromunun tanısı ilk olarak hastanın şikayetleri ve yapılan fizik muayene ile koyulur. Hasta genellikle gece olan el uyuşması ve ağrıdan müzdariptir. Bunun dışında elde güçsüzlük ve beceriksizlik hissi vardır. Yine kramp ve elde tutukluk olması da yaygın şikayetlerdendir. Bunun yanında yapılan muayenede de bu şikayetleri arttıracak bazı testler karpal tünel sendromu tanısını destekleyecektir. Tüm bu değerlendirmenin ardından yapılacak olan sinir iletim testi yani EMG karpal tünel sendromu tanısını kesinleştirecek ve hatta ağrılık derecesinin tespit edilmesine yardımcı olacaktır. EMG testi sonucunda sinir sıkışmasının hafif mi, orta dereceli mi yoksa ağır mı olduğu anlaşılır. Bu derece tayini tedavinin belirlenmesinde de bize yardımcı olmaktadır.

Peki tedavideki seçeneklerimiz nedir diye sorarsanız işte cevabım. İlk olarak karpal tünel sendromunun neden geliştiğini tespit etmek önemlidir. Örneğin şeker hastalığına bağlı gelişen bir sinir sıkışması ise kan şekerinin iyi gitmesi burada sinir sıkışmasının tedavisi için de önemlidir. Ya da el bilek kemiklerinde görülen bir sorun nedeniyle sinir sıkışıyorsa öncelikle bunun tedavi edilmesi gerekmektedir. Yine tüm hastalar için el ve el bileğinin ergonomik yani bazı işleri yaparken usule uygun olarak, eklemi çok zorlamadan yapmak önemlidir. Örneğin uzun süreli bilgisayar ve telefon kullanımı veya ev ileri yaparken kısa molalar vermeli ve zorlamadan işleri yapmak gerekir. Bu aşamayı geçtikten sonra ise eğer hafif bir sinir sıkışması varsa özellikle gece kullanılması tavsiye edilen bir el bilek ateli bazen tek başına tedavi için yeterli olacaktır. Eğer düzenli ve yeterli sürede atel kullanımına rağmen şikayetler devam ediyorsa bazı yapılacak ilaç takviyeleri ve fizik tedavi uygulamaları hastalığın tedavisinde tercih edilmelidir. Tüm bunlarda başarılı olmaz ise el bileğinden yapılacak bazı enjeksiyonlar tedavideki yerini alır. Ve eğer tüm bunlara rağmen şikayetler devam ederse ameliyat düşünülebilir. Bir de eğer EMG’ de ağır sinir sıkışması bulguları varsa ve el kaslarında erime olmuşsa yine ameliyat mutlaka düşünülmelidir.

Herkese sağlıklı ve virüsten uzak günler diliyorum…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu