GündemKöşe YazılarıProf. Dr. Nilay ŞAHİN

KASIK AĞRISI: ÖNEMSE LÜTFEN!

Prof. Dr. Nilay Şahin
Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı
www.drnilaysahin.com

Ben hastalarıma şu cümleyi çok kurarım; “alanımda üç yerin ağrısını hiç sevmem; omuz, kasık ve ayak”. Neden mi? Çünkü tanısı bazen zorlayıcı olabilir ama tedavisi iyice zordur. Çok yerle bağlantılı olduğu için gerçekten de kasık ağrıları bizi zorlayan bir bölgedir. Kasık ağrıları neler olabilir şimdi bunları sizlerle paylaşacağım.
En sık nedenlerinden biri kas, bağ veya tendon incinmeleridir. Sorun genelde zorlanma sonrası görülür. Özellikle de sportif faaliyetler sonrası meydana gelebilir. Ancak ağrı zorlanmadan hemen sonra görülmeyip zamanla oluşabilir. Spor veya aktiviteye devam etmek ağrıyı daha da kötüleştirebilir. Bir diğer neden kasık fıtığı olabilir. Gerçekten bu da sık görülen bir problem olup ilerlemiş vakalarda ciddi sıkıntılara yol açabilir. Yine erkek hastalarda özellikle testislerde, kadınlarda yumurtalıkta görülen hastalıklar kasık ağrısı ile kendini gösterebilir. İdrar yolu enfeksiyonları idrar yaparken yanmaya ve/veya kasıkta ağrıya yol açabilir. Böbrek taşları kasık ağrılarında yine düşünülmesi gereken sorunlardan biridir.
Bağ-kas zorlanmaları dışında da başka pek çok kas-iskelet sistemi problemi kasık ağrılarına neden olabilir. Bunların başında kalça eklem hastaları gelir. Özellikle kalça kireçlenmeleri bunların başında gelir. Yine kalça ekleminde görülen lif sıkışmaları, kalça eklemi kapsül yırtıkları ve avasküler nekroz dediğimiz kalçanın beslenme sorunları da kasık ağrılarında dikkate alınmalıdır. Bizim için hayati önemi olan kalça kırıklarına da kasık ağrısı olan hastalarda dikkat etmek gerekir. Bel fıtıkları ve kireçlenmeleri, sakroiliak eklem disfonksiyonları da kasığa yayılan ağrı yapabilirler. Yine bel veya kalça kemiklerine ait tümörler ilk olarak kasık ağrısı ile kendini gösterebilirler.
Kasık bölgesine yakın sinirlerde görülen sıkışmalarda kasıkta ağrı, uyuşma ve karıncalanmaya neden olabilirler. Büyümüş lenf bezleri kasıktan bacak iç kısmına yayılan bir ağrıya neden olurlar.
Yani kasık ağrısı basit tıbbi nedenlerden çok hayati nedenlere kadar geniş bir yelpazede görülen sorunlarla karşımıza çıkabilir. O nedenle bunu önemseyerek doktora başvurmanızını tavsiye ederim.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu