GündemKöşe Yazıları

Kaşıkçı komplosu..

Türkiye yaklaşık bir aydır Suudi asıllı gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetine kilitlendi. Hatta Kaşıkçı olayı televizyon, bilgisayar ve telefon ekranlarında o kadar çok yer alıyor ki ülkenin diğer gelişmeleri neredeyse ikinci plana itildi.

Peki Kaşıkçı neden Türkiye’de öldürüldü? Cesedi bulunamadı ama öldürüldüğü düşünülüyor. Suudi devleti de öldürüldüğünü kabul etti. Kaşıkçı önce Amerika’da, sonra İngiltere’de gönderildiği konsolosluklarda evlilik işlemleri için gerekli evrakları alamadı. Doğruca bir plan dahilinde Türkiye’ye yönlendirildi. Amaç Kaşıkçı’nın Türkiye’de öldürüldüğünü dünya gündemine oturtularak, ülkemizin güvensiz olduğunu göstermekti. Ama gizli servislerin bu planları Türkiye’nin akıllıca planları ve cinayetin üzerine gitmesi ile boşa çıktı. Kaşıkçı’nın Suudi devleti tarafından katledildiği ortaya çıktı. Hatta öyle ki Suudiler bunu kabul etmek zorunda kaldı. Cinayette kullanılan piyonlar tutuklandı, soruşturmayı yürüten savcı Türkiye’ye geldi.

Emperyalist devletler büyük oyunlar oynuyor. Bu oyunlarda gelişen ve gelişmekte olan ülkeleri kontrol altında tutmak yatıyor. Dengeleri onlar belirlemek istiyor. Yeni denge belirleyiciler, ortaklar istemiyorlar.

 

* * * * *

 

Yapay zeka (AI), gelecekte pek çok şey yapma gücüne sahip olacak, ancak kontrol edilmediği takdirde çok fazla zararlar da verebilir. Bu nedenle, dünyanın dört bir yanındaki araştırmacılar, bir süredir yapay zeka teknolojisinin potansiyel etik ve sosyal etkilerini araştırıyorlar.

 

Google, bu küresel araştırmalardan anlamlı sonuçlar elde etmek ve bazı problemleri olabildiğince çabuk bir şekilde ortadan kaldırabilmek için Google AI Impact Challenge adı verilen bir yarışma düzenleyeceğini duyurdu. 25 milyon dolarlık bir ödül havuzu olan yarışmada, yapay zeka teknolojisindeki problemleri çözen araştırmacılara bu ödülün dağıtılacağı belirtildi.

 

Ayrıca şirket katılımcılara yapay zekanın nasıl çalıştığına dair kaynaklar vereceğini ve yarışmaya katılanların yapay zeka uzmanı olmalarının gerekmediğini de duyurdu. Bakalım Google’ın bu girişimi yapay zeka teknolojisine dair ne gibi ilerlemelerin kaydedilmesine neden olacak, hep beraber göreceğiz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu