Köşe Yazıları

KAŞINIYORUM. ACABA UYUZ MU OLDUM?

Değerli okurlar, bu hafta sizlere son zamanlarda toplumumuzda çok sık görülen, salgınlara yol açan “Uyuz hastalığı” ndan, belirtilerinden ve tedavisinden bahsedeceğim.

Uyuz özellikle sonbahar ve kış aylarında çok sık gözlenen bir hastalıktır. Uyuzun nedeni “Sarcoptes scabiei var. Hominis” denilen bir parazit mikrobudur. Özellikle yakın temas ve cinsel yolla bulaşır. Hastalık bir kez edinilip de tedavi edilmediği takdirde son derece bulaşıcıdır ve çok büyük kitlelere yayılabilir. Uyuz yaş, cinsiyet ve sosyoekonomik düzey gözetmeksizin herkesi enfekte edebilen bir hastalıktır. Mikrop insandan insana yakın temas ile, el ele tutuşarak, aynı yatakta yatmakla, aynı kıyafetleri giymekle bulaşabilir. Ayrıca hijyen bilgisi olmayan masaj salonları ve güzellik salonları da hastalığın bulaşmasında rol oynar.

Etken mikrobun vücuda girmesinden ortalama 3-6 hafta kadar sonra şikayetler oluşmaya başlar. Uyuz hastalığının en sık gözlenen belirtisi kaşıntıdır. Kaşıntı geceleri daha yoğun şiddette görülür. Tedavi edilmezse önce aile bireylerini, daha sonra hastanın yakın temasta bulunduğu çevresine bulaşabilir. Uyuzda görülen kaşıntı tüm vücutta olmakla beraber uyuzun belirtileri en çok el parmak araları, koltuk altları, memeler ve genital bölgede yerleşir.

İlgili Makaleler

Değerli okurlar, elbette her kaşıntının nedeni “uyuz hastalığı” değildir. Eğer kaşıntınız varsa ve özellikle yukarda saydığım vücut bölgelerinde kaşıntınız varsa, evinizde yaşayan diğer aile bireylerinde ya da çevrenizde yaşayan arkadaşlarınızda kaşıntı varsa siz de uyuz mikrobu kapmış olabilirsiniz. Bu nedenler hastalığınızın tanısı ve kaşıntınızın değerlendirilmesi için mutlaka Dermatoloji uzmanına başvurun. Çareyi başka yerlerde aramayın.

Uyuz tedavisi eğer hasta tedaviyi uygun bir şekilde uygularsa kolaylıkla yapılır. Burda önemli olan uyuzun tanısı ne kadar erken konulursa tedavisi de o kadar kolay yapılacaktır. Aksi takdirde hastalık çevrenize yayılmaya devam edecektir. Hastalığı tedavi ederken sadece bize başvuran hastayı değil onunla temas halinde olan tüm yakınlarının tedavisi eş zamanlı olarak yapılmalıdır. Altını çizerek belirtiyorum tedavide en önemli kısım budur. Diğer aile bireylerinde kaşıntı olsun ya da olmasın, mutlaka tüm aile fertlerinin tedaviyi uygulamaları gerekir. İlaç tedavisinin yanı sıra hekiminizin önereceği şekilde kıyafet ve çarşaf temizliği etkili olarak sizlere anlatılacağı üzere yapılmalıdır.

Sevgili okurlar, bu yazıda özetlemek istediğim nokta; eğer kaşınıyorsanız veya etrafınızda uyuz tanısı alan bir yakınınız/arkadaşınız/akrabanız s varsa, zaman kaybetmeden siz de bir Dermatoloji uzmanına başvurun ve hekiminizin reçete ettiği ilaçları kullanmayı, korunma ve tedavi önerilerini uygulamayı ihmal etmeyin.

Sevgili okurlar, yazımı burada noktalarken her zamanki gibi “Derinizi Dermatologlara emanet edin” diyor ve 2020 yılının hepimize dostluk, barış ve sağlık getirmesini temenni ediyorum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu