Gündemİlçe HaberleriÖzel HaberlerTürkiye Gündemi

Kayapa’nın Pehlivanı 30 Yıldır Canyoldaşı

Kayapa’nın Pehlivanı 30 Yıldır Canyoldaşı

 

İvrindi’nin  Kayapa  mahallesinde yaşayan 90 Yaşındaki Mehmet Olur, 30 yıllık yoldaşı olan at ile dikkat çekiyor. Mehmet Olur, “Bana Allah razı olsun dendi mi başka şey istemem” diyerek, yetiştirdiği Pehlivanla arkadaş olduklarını söyledi. Ayrıca, Pehlivan aynı zamanda Sünnet ve düğün cemiyetlerinin aranılan ismi. Kayapalılar, Pehlivan için “ Allah razı olsun. Pehlivan çok uysal ve söz dinleyen bir at” diyerek Pehlivan’ın iyi yetiştirildiğini söylüyorlar.

 

Dsc 0057

 

Pehlivan Kayapa’da ki Tek Binek At

Aynı zamanda Kayapa’da tek binek at olan Pehlivan için Mehmet Olur, “Atlar son derece doğal ve sadıktır. Sizin için her şeyi yapar. Atın üzerine çıktığınız zaman onun gücünü hissetmeniz, sizin de onu yönlendirmeniz ve en nihâyetinde onunla arkadaş olabilmeniz çok önemli” diyor. 30 Yıllık arkadaşı Pehlivan için Mehmet Olur “Kayapa’da ki tek at o ve tek binici benim” dedi.

Günümüzde Nadir de Olsa Hala Kullanılıyor

Geçmişte seyahatlerin baş tacı olan atlar, günümüzde sadece gezinti amaçlı ya da atlı spor yapanların gözdesi. Ancak, yerleşim yeri kırsal olanlar için az da olsa hala kullanılıyor. İvrindi ilçesinin Kayapa mahallesinde de bunun bir örneği var. O da, Mehmet Olur’un kimi vakit gezinti, kimi vakitte tarlasına giderken kullandığı arkadaşı Pehlivan.

 

“Bize Geldiğinde Oda Küçüktü Bende”

 

Mehmet Olur, Atı Pehlivan’a adını daha küçük yaşlarda vermiş. “Bize geldiğinde oda küçüktü bende” diyerek, adını Pehlivan koydum diyor. “Köy içinde atımla gider gelirim. Eskiden beygir çoktu. Ancak şuan bir tek beygir var oda bu. 30 yıldır arkadaşım benim. Benim olduğunda küçüktü adını pehlivan koydum. Önüne yatsan üzerine basmaz o kadar akıllıdır. Pehlivan beni istediğim her yere götürür. Acele etmez yavaş yavaş götürür. Geçtiğimiz günlerde sünnet cemiyeti yapıldı. Çocuk ata bineceğim diye tutturmuş. Pehlivanı alıp gittiler. Pehlivan pek akıllıdır. Sakindir.

Asil Duruşu ve Görünüşüyle En İyi Arkadaş

Atlarla ilgili mahalle sakini Emine Caymaz ise “At insanları hayrete düşüren bir varlık . Hem bu kadar büyük bir cüsse hem de pamuk gibi bir kalbi bulunuyor atların. Herkesin çok sevdiği hayvanları, kedileri köpekleri var; ama atın insan hayatındaki yeri bambaşka. Onun o asil görünüşü, mesâfesi… Her şeyin ölçüsü, dengesi at üzerinden rahatlıkla anlaşılabilir. Atlar şımarmazlar, çok ciddî de durmazlar, insan ilişkilerini anlama ve ayarlamada atın davranışı ve zihin yapısı insana çok şey öğretir. Atların grisi yoktur, siyah ya da beyaz vardır; hayvanlarda bu böyledir zâten. Sizi beğenirler veya beğenmezler.” Diyerek geçmişte atları olduğunu ancak köylerinde sadece tek at kaldığını belirtiyor. HABER: NURSİMA AKYÜREK

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu