GündemEkonomiTürkiye Gündemi

Kayıtdışı Ekonomi Konuşuldu

Kayıtdışı Ekonomi Konuşuldu

Balıkesir SMMM Odası kayıtdışı ekonomi ile mücadele özel torumu gerçekleştirdi. Odanın konferans salonunda yapılan oturumun panelistleri TÜRMOB Denetleme Kurulu Üyesi Metin Yalçın, Vergi Dairesi Başkanlığı Gelir İdaresi Grup Müdürü Ali Gündoğdu ve SGK Denetmeni Adem Kocabaş, Ticaret Odası meclis üyesi Şahkan Saltık, Sanayi Odası genel sekreteri Engin Akyüz, Büyükşehir Belediyesi Danışmanı Hamdi Ergün oldu. Moderatörlüğü Doç.Dr Zafer Yalçın üstlendi.

VERGİ DIŞI GELİR SERVET GİBİ GÖRÜLÜYOR!

Kayıt Dışı İle Mücadele konusunda bilgilendirme yapan TÜRMOB Denetleme Kurulu Üyesi Metin Yalçın, “Kayıt dışı ekonomi genel olarak ülkemizde vergi mükellefi olanlar mükellef olmayanların vergi ödememek için yaptıkları eylemler olarak algılanmakta yani vergi dışı bırakılmış gelir, tüketim ve servet  olarak görülmekte ”dedi.

YALÇIN “POLİTİK TERCİH OLMAKTAN ÇIKARILMALI”

Yalçın konuşmasında “Vergi mükellefi olanların daha az vergi ödemek yönünde eğilimleri için yapacakları kayıt dışı satışlar, belge düzenine uymamak gibi işlemlerin yanı sıra mükellef olmadan gelir elde etmeye çalışılan işportacılık , fason imalat ,yollara araç park ettirmek gibi Vergi Dairesi ,Belediye  ve Sosyal Güvenlik Kurumu’nda kayıt ve tescil olmadan yapılan işleri görüyoruz .Oysa ki Sadece vergi bazlı yaklaşmak, bunlardan daha önemli olan ve kriminal ekonomi diye adlandırılan diğer bir deyişle “suç ekonomisi” denilen insan kaçakçılığı silah kaçakçılığı uyuşturucu kaçakçılığı temelinde çoğaltabileceğimiz pek çok eylemden elde edilen gelirleri atlamak demektir.

Ve bu gelirler kayıtlı sisteme bir şekilde dahil edilerek aklama yöntemi ile normalleştirme süreci başlıyor. Bu işlem ekonominin büyütülmesi ve bu noktada temiz suya kirli suyu karıştırarak suyun hacmini arttırma şeklinde karşımıza çıkmaktadır. Tam bu noktada özellikle Criminal ekonomi üzerinden yapılan hamleler kayıt dışı ekonominin model olarak tercihidir” dedi.

“KÜMESTEKİ KAZLAR YOLUNURKEN KÜMESE GİREMEYENLER…”

Metin Yalçın ayrıca konuşmasında “Basit usül mükelleflerin (yaklaşık 950.000 kişi) tamamen vergi dışarı bırakılarak belge düzeninin dışına çıkarılması ciddi bir kayıp ve ekonomi  dışı alan yaratacaktır. Oysaki Bu kişiler kayıtlı mükellef olarak hayatlarına devam edecektir. Elbette bu pozisyonda olan mükelleflerin vergi ile ezilmesini istemiyoruz. Aksine vergi adaletinin sağlanarak hiçbir yurttaşın vergisiz alana ihtiyacı kalmasın diyoruz. Ücretli çalışanların alış verişlerini vergi dairelerine yıllık beyan ederek  vergi iadesinin çalışanlara iadesi uygulaması  kaldırıldığında aynı tehlikeye işaret etmiştik, bugün alışveriş yaptığımız hiçbir yerde neredeyse satış belgesi düzenlenmediğini görüyoruz Bu nedenle meslek örgütü olarak vergisiz alanlar ve belge düzenini bozucu uygulamaların tercih edilmesini  tehlikeli buluyoruz. Tabii bu uyarılarımız bütün sistemin kayıtlı olduğu bir zaman ve mekanda  da anlam bulabilecektir. Suç ekonomisini kapladığı alan büyüdükçe kayıtlı alan daralacak bu da daha çok yoksullaşmamız anlamına gelecektir.Kümesteki kazlar yolunurken kümese girmeyenler parıl parıl tüyleriyle dünyalıklarını yapmaya devam edecektir.”ifadelerine yer verdi.

“VERGİDE ADALET ÜLKEDE ADALET YAŞAMDA ADALET DEMEK”

“Çalışanların, ücretlilerin aktif vergi denetçisi haline geldikleri ,ücretin yıllık beyanı modelinin hayata geçirilmesi önemlidir.Ticaret ile uğraşan her gerçek kişi ve tüzel kişinin bütün harcamalarının Gider olarak kaydı ile vergi düzenlenmesi yoluna gidildiğinde tüm ticari birimlerin belge sistemine riayet edeceğini bir kez daha hatırlatıyoruz.İçinde devlet geliri olan her türden işlem de (Tapu işlemleri,Belediye işlemleri vb.) meslek mensuplarımızın ön kontrolu ile onay mühürlerinin aranmasının sisteme önemli katkı sağlayacağını hatırlatıyoruz.Vergileme ile ilişkili her kamu biriminde ruhsatlı meslek mensubu istihdamının önemli olduğunu hatırlatıyoruz. Tabii ki hepsinden önemlisi kriminal kayıt dışı ekonominin sistemden çıkarılması politik tercihin değişmesiyle olacaktır diyoruz.”M.Can Akyürek

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu