GündemKöşe Yazıları

KAZ DAĞLARI ETEKLERİNDEKİ ZENGİN KENT ANTANDROS-1

Antandros Antik Kenti ya da Antandros Açık Hava Müzesi olarak bilinen yer, Balıkesir ilimize bağlı Edremit’in Altınoluk Mahallesi’ne 2 km. mesafedeki Kaletaşı tepesinde bulunan önemli bir Troas kenti.

Mysia ile Troas arasında uzanan yolu kontrol eden stratejik bir konumda yer alan Antandros’un kuruluşu, bazı antik yazarlara göre Troia Savaşı’nın öncesine dayanıyormuş. Bölgedeki tarihi gün yüzüne çıkarmak için, Yamaç Ev ve Nekropolis kazılarıyla başlayan çalışmalar 2000 yılından beri devam ediyor. Antik kentin M.Ö. 10.yy’da kurulduğu düşünülüyor. Çok yakınında bulunan Assos’un M.Ö. 2 bin yıllarına kadar uzanan geçmişi Antandros’un da bu tarihlerde yaşayan bir şehir olma olasılığını arttırıyor.Bu kent M.Ö. 5. yy.’da Peloponnesos savaşlarında ön plana çıkmış, hatta bir dönem de Perslerin eline geçmiş. İlk kuruluş dönemiyle ilgili bazı kaynaklar farklı bilgiler verse de Leleg, Kilikia yada Aiol’ler tarafından kurulduğu söyleniyor.

Kaz dağlarından elde edilen kerestenin gemiye dönüştürüldüğü ünlü tersaneler bu kentte yapılmış.Peloponnesos savaşlarında kilit rol oynayan kent bu dönemde Attika Delos Deniz Birliği’ne üye olmuş ve kendi adına ilk kez sikke basan kent ünvanını almış. Helenistik dönemde bir süre özgürlüğüne kavuşan kent daha sonra Seleukos İmparatorluğu ve Pergamon Krallığı arasındaki mücadelenin ardından Pergamon’a bağlanmış. M.Ö 2.yüzyılda ise tüm Anadolu ile beraber Roma İmparatorluğuna bağlanmış ve gemi yapımcılığının da getirdiği zenginlikle giderek gelişmiş ve zengin şehirler arasına girmiş.

Antandros’un zenginliğini ve ihtişamını en iyi gösteren yapısı Yamaç Ev denen yaklaşık 2000 metre kare olan görkemli Roma villası. Bizim ziyaretimiz esnasında rehberin de eşliği ile bu villayı detaylıca görme imkanımız oldu. Gerçekten o dönem için muhteşem bir ev olmuş. Koridor tabanında ki mozaikler ve duvar resimlerini bunca zaman geçmesine rağmen detaylıca görebilirsiniz.Tüm odalar deniz manzaralı ve alttan ısıtmalı hamamı bile var.O döneme göre değerlendirdiğinizde villanın kanalizasyom sisteminin de olması benim için şaşkınlık vericiydi.

Antandrosta görmeniz gereken ortaya çıkmış bir bölümde Antandros Nekropolisi denen mezarlık bölümü. Bu mezarlık antik dönem mezarlıklar içinde eşi benzeri olmayan tek örnekmiş. Doğrudan gömüden, yakarak gömmeye; lahitlerden büyük pithoslara,çatı kiremiti mezarlardan urnelere, helenistik dönemde popülerleşen sunaklara kadar tam ölü gömme geleneklerinin görülebileceği muhteşem bir labarotuar burası…
Antandrosta ortaya çıkan diğer bir yapı ise Kent Suru. Yaklaşık 3.5 metre kalınlığına sahip sur duvarı üst üstü konmuş 3metreye 3.25 metre ölçülerinde ki dikdörtgen bloklardan oluşmuş ve kenti oldukça korunaklı bir duruma getirmiş.Yazımın devamında size Antandros antik kentinin hikayesini anlatacağım. Ama bunun için bir hafta beklemeniz gerekiyor.Şimdilik hoşçakalın…

************************************

Bana her konuda fikir ve önerilerinizi yazabileceğinizi sakın unutmayın dostlar sevgi ile kalın.
İletişim için; onurayan@hotmail.com

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu